EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК санкционира 3 държави заради мигрантите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК санкционира 3 държави заради мигрантите

mail06:20 | 14.06.2017прегледи 721 коментарикоментари 0


Европейската комисия реши днес да открие наказателни процедури срещу Чехия, Полша и Унгария за неизпълнение на квотите за разселването на мигранти.
     През последните месеци комисията многократно призоваваше държавите от ЕС, които все още не са приели нито един разселен мигрант или не са обещали да приемат някого по квотите, да направят това, се отбелязва в съобщение на институцията. Въпреки тези призиви Чехия, Унгария и Полша все още не са предприели необходимите действия, което представлява неизпълнение на правните им задължения съгласно решенията на Съвета на ЕС, както и на ангажиментите им към Гърция, Италия и останалите държави в Общността, допълва комисията.
     ЕК отчита, че повечето държави от ЕС са постигнали резултати по изпълнението на квотите с израз на политическа воля. Комисията приканва държавите, които все още не са напреднали в разселването, да предприемат действия, за да изпълнят правните си задължения и да допринесат за прилагането на квотите. Комисията отново призовава за бързо изпращане на служители и оборудване за службата на ЕС за охрана на границите.
     Според комисията се наблюдава напредък в изпълнението на споразумението с Турция за миграцията, като се отчита постоянното намаляване на незаконните преминавания в Гърция и успешното разселване на над 6000 сирийци в ЕС, пристигнали първоначално на турска земя. Отбелязва се, че на ден от Турция към ЕС незаконно преминават по около 50 мигранти и това е намаление с 97 на сто в последната година. За този период от ЕС към Турция са били върнати 1798 мигранти. Броят на достигналите незаконно ЕС от Турция надвишава броя на връщанията към турска земя. Според ЕК е необходимо гръцките власти, агенциите на ЕС и държавите от Общността да положат допълнителни усилия, за да се увеличи броят на връщанията. Над 600 000 бежанци в Турция получават помощ от ЕС, а броят на сирийците, подпомагани с парични преводи, се очаква да достигне 1,3 милиона души.
     ЕК съобщава, че темпото, с което се разселват мигранти, пристигнали в Гърция и Италия, се е повишило значително, като от януари насам са били преместени почти 10 300 души - петкратно увеличение спрямо същия период на миналата година. До началото на юни са били извършени общо 20 869 разселвания (13 973 от Гърция и 6896 от Италия). Комисията твърди, че е възможно всички мигранти, отговарящи на условията, да бъдат разселени до септември. ЕК отново заявява, че правното задължение на държавите от ЕС да разселят мигрантите не отпада след септември.
     По повод работата на европейската гранична служба се посочва, че над 1600 граничари подпомагат националните сили в Гърция (944), Италия (402), България (166) и Испания (65). От началото на годината службата е върнала 6799 незаконно пребиваващи в ЕС мигранти, което представлява нарастване с над 157 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

България е приела до началото на юни 47 мигранти, разселени по квотите на ЕС. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия.
Всички приети досега у нас мигранти са пристигнали от Гърция. Общо нашата страна е поела обещание да приеме от Гърция 831 души, а досега 570 мигранти са пожелали да бъдат преместени у нас.
От Италия нашата страна е обещала да приеме 471 души, като до момента желание да дойдат в България са проявили 140 мигранти. От Турция се очаква нашата страна да приеме 50 сирийски бежанци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1965