EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с четири препоръки към България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с четири препоръки към България

mail06:50 | 23.05.2017прегледи 1097 коментарикоментари 0


Европейската комисия представи препоръките си за развитието на икономиката във всяка държава от ЕС. Към България са отправени четири препоръки, сочат документите.

ЕК очаква през тази и следващата година нашата страна да подобри събираемостта на данъците, както и да ограничи "сивата икономика", особено по отношение на труда "на черно". Втората препоръка е да бъдат предприети последващи действия за оценка на финансовия сектор, особено по отношение на договорите за презастраховка, трудно оценимото имущество, свързаните лица. От нашата страна се очаква да подобри наблюдението над банковия и небанковия сектор в сътрудничество с властите на ЕС.

Комисията очаква България да улесни намаляването на необслужваните фирмени кредити, включително с ускоряване на промените в законодателството, свързано с несъстоятелността. Препоръчва се нашата страна да подобри т. нар. "активни политики" на пазара на труда. В третата препоръка се посочва необходимостта от осигуряването на качествено основно образование, особено за ромите. Допълва се, че е необходимо здравните осигуровки да имат по-голямо покритие, да бъдат ограничени разплащанията в брой в здравеопазването, както и да бъде преодолян недостигът на лекари.

В третата препоръка се настоява също за консултация със социалните партньори, за да бъде определен прозрачен начин за изчислението на минималната работна заплата. Последната препоръка е да бъде прилагана ефективно националната стратегия за обществените поръчки до 2020 година.

Докладът с препоръките на Европейската комисия за икономическото развитие на държавите от ЕС, представен днес, показва, че България се справя добре по отношение на списъците с пациенти, които очакват лечение. Това заяви на пресконференция днес в отговор на въпрос еврокомисарят по заетостта Мариане Тисен.

Някои проблеми остават, например големият дял на гражданите, които нямат пълна здравна застраховка, цените на лекарствата, количеството неизплащани от здравната каса услуги, отбеляза тя. Наблюдаваме недостиг на лекари и това всъщност води до липса на достъп до здравеопазване.

Работата "на черно" остава проблем и това не е добре за устойчивостта на системата. Това затруднява участието на някои граждани в схемите за образование цял живот, по тези въпроси са необходими допълнителни усилия, коментира Тисен.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис добави, че ЕК вече оказва техническа помощ на България за изпълнението на отправените препоръки. Засега Комисията помага на нашата страна в областта на реформите в правосъдието. Обсъждаме разширяването на помощта в други области, но ЕК оказва помощ, когато това бъде поискано от съответната държава, посочи той. България намира този подход за полезен в осъществяването на структурните реформи, допълни Домбровскис./БТА


Тагове: ЕК, препоръки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg