EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК с нови огромни глоби срещу гиганти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с нови огромни глоби срещу гиганти

mail12:38 | 20.06.2017прегледи 688 коментарикоментари 0


Глоба от над 1 млрд.евро може да заплати Google, тъй като ЕК смята, че компанията е в положение на злоупотреба с господстващо положение на пазара на интернет търсачките, съобщава "Файненшъл Таймс". Европейските власти в Брюксел са готови с първото от трите си антитръстови решения относно практиките на компанията в Европа. Наказанието, което се очаква да бъде обявено през следващите няколко седмици, може да надхвърли рекордната сума от 1,1 млрд. евро, платена на Intel през 2009 година като глоба за антиконкурентно ѝ поведение на пазара на компютърни чипове, съобщава още изданието.

Антитръстовият орган на ЕК  отказа да коментира тази информация, но се позова на последните стъпки, предприети по делото срещу Google. През юли миналата година ЕК потвърди заключението си, че гигантът в областта на търсенето в интернет пространството е злоупотребил с господстващото си положение чрез системно благоприятстване на своите услуги за онлайн пазаруване при излизане на резултатите за конкурентни онлайн услуги в нейната търсачка. Тогава комисията даде на Google Inc. и на нейната компания-майка Alphabet Inc. срок от десет седмици, за да отговори на направените констатации.

Има индикации, че Google се е опитал да уреди споровете си с ЕС на три пъти през последните шест години, но двете спорещи страни така и не се успели да постигнат компромис.  Google Inc. защити своите практики, заявявайки, че делото на ЕК не се вписва в реалността на това, как повечето хора пазаруват онлайн.

През миналата година антитръстовият орган на ЕС наложи глоба от 13 млрд. евро на Apple Inc. във връзка с данъчно споразумение на световния гигант, произвеждащ iPhone, с Ирландия, което според европейското законодателство обаче представлява държавна помощ. Това предизвика обвинения, че ЕС е предприел агресивна антиамериканска позиция.

Преди дни Брюксел откри три отделни нови официални разследвания във връзка с практиките на лицензиране и на разпространение в Европа на големи компании като Nike Inc., Sanrio Co. и Universal Studios.


Тагове: глоба, ЕК, гиганти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101