EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с нова реформа в рибарството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с нова реформа в рибарството

mail16:40 | 13.07.2011прегледи 486 коментарикоментари 0


Европейската комисия залага на радикален подход към управлението на рибарството в Европа в предложенията си за мащабна реформа на политиката на ЕС в областта на рибарството, съобщи за БТА пресцентърът на Европейската комисия. Плановете ще гарантират рибните запаси и бъдещото препитание на рибарите, като същевременно спрат свръхулова и изчерпването на рибните ресурси. Реформата ще въведе децентрализиран научен подход към управлението на рибарството по региони и по морски басейни, както и стандарти за добро управление в рамките на ЕС и международен план чрез споразумения за устойчив риболов. "Необходимо е да действаме незабавно, за да възстановим всичките си рибни запаси до устойчиви нива и да ги съхраним за нашето и следващите поколения. Само при това условие рибарите могат да продължат да заработват достойно препитанието си", заяви при представянето на предложенията еврокомисарят по морските въпроси и риболова Мария Даманаки.
Основните акценти на днешните предложения са устойчивостта и дългосрочните решения, като се открояват няколко елемента: - До 2015 г. всички рибни запаси трябва да бъдат доведени до устойчиво ниво, което е в съгласие с международните ангажименти, поети от ЕС. - За всички видове риболов ще се прилага екосистемен подход с дългосрочни планове за управление, основани на най-добрата
налична научна експертиза. - Пилеенето на хранителни ресурси и икономическите загуби, предизвикани от изсипването на нежелан улов в морето (практика, известна като "изхвърляне") ще бъдат постепенно премахнати. Рибарите ще бъдат задължени да разтоварват на сушата целия си улов. Предложенията включват и ясни цели и срокове за прекратяването на свръхулова; пазарни подходи като например
индивидуални търгуеми квоти за улов; мерки за подпомагане на малките риболовни стопанства; подобрено събиране на данни; стратегии за популяризирането на устойчивите аквакултури в Европа.
Потребителите пък ще получават по-добра информация за качеството и устойчивостта на продуктите, които купуват. Общите принципи и цели на политиката ще се определят от Брюксел, но държавите членки ще избират и прилагат най-подходящите мерки.
Стопанските субекти в сектора на рибарството ще трябва да вземат икономически решения за приспособяване на размера на флотите си към риболовните възможности. Организациите на рибарите ще започнат да играят по-значителна роля в управлението на пазарното предлагане и увеличаването на печалбите на рибарите. Финансова подкрепа ще се оказва само на инициативи с благоприятно въздействие върху околната среда, които допринасят за интелигентен и устойчив растеж, а строг механизъм за контрол ще изключи възможностите за неправомерно финансиране, незаконни дейности или свръхкапацитет. В рамките на международните организации и в отношенията си с трети страни ЕС ще поддържа същите принципи, каквито се прилагат на вътрешноевропейско равнище - насърчаване на добрите управленски практики и разумното управление на морските екосистеми.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg