EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с нов метод за ограничение на риболова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с нов метод за ограничение на риболова

mail16:50 | 25.05.2011прегледи 589 коментарикоментари 0


Европейската комисия публикува днес доклад за напредъка в Общата политика в областта на рибарството, постигнат през последните няколко години, както и предложенията за възможностите за риболов във водите на европейските държави за 2012 година, съобщи за БТА Европейската комисия. Документът посочва начините, по които Комисията ще прилага научните становища, които получава за състоянието на рибните запаси, в предложенията си за квоти и ограничения на улова за идната година.
Според последните данни състоянието на рибните запаси в европейските води бавно се подобрява, но все още липсва достатъчна научна информация за повечето видове запаси, главно заради незадоволителния обем на сведенията от държавите-членки. Поради тази причина ЕК планира да приложи нов метод за определяне на ограничения за улова, като при недостатъчни данни ще намалява съществуващите квоти. Еврокомисарят по морските въпроси и риболова Мария Даманаки подчерта намерението си да въведе нов, предпазлив подход към предложенията за възможностите за риболов - при рибните запаси, за които има достатъчно научни данни, предложенията на Комисията ще се придържат стриктно към новия подход. При недостатъчни научни данни обаче Комисията ще предложи систематично намаляване на улова. По този начин поетапно ще бъде спрян прекомерният
улов и ще се постигне по-добро събиране на данни и докладването им от държавите членки.
Този начин на риболов, основан на принципа на "максималния устойчив улов", ще донесе значителни ползи и ще бъде преход от интензивен риболов на недостатъчни ресурси към умерен риболов на по-богати ресурси. Уловът ще се запази на същите нива или ще нарасне, като в същото време ще се смекчи въздействието му върху околната среда и се намали изхвърляният улов. Така ще се нанасят по-малко вреди на морските дъна, а приловът на уязвими видове като морска свиня, делфини и други морски бозайници ще намалее. Новият подход също така ще доведе до изразходване на по-малко гориво, което пък ще допринесе за намаляване емисиите на въглероден диоксид и разходите за гориво на риболовните съдове. Сериозна пречка пред определянето на възможностите за риболов за 2012 година е отсъствието на научни становища за около две трети от общия допустим улов (ОДУ), което в повечето случаи се дължи на липсата на информация за улова, непълни проучвания и неточности при вземането на проби. Държавите членки трябва да отделят достатъчно ресурси и спешно да осигурят нужната информация, за да се извърши оценка на състоянието на запасите. На научни агенции ще бъде възложено да помогнат при решаването на тези проблеми по спешност, тъй като държавите членки са задължени да предоставят изходните данни. Трябва да се разработят и показатели, основаващи се на данни от търговския риболов и научните проучвания, които да осигуряват ясни правила за преминаване на операторите към устойчива експлоатация на запасите дори в условия на непълни данни.
Европейските граждани, Европейският парламент, държави членки, Регионалните консултативни съвети (РКС) и Консултативният комитет по рибарството и аквакултурите (ACFA) се приканват да представят коментарите си и да обсъдят метода на работа, изложен в съобщението на сайта на Комисията. Допитването ще продължи до 1 септември 2011 година. Плановете ще бъдат разисквани и на министерско равнище на 28 юни в рамките на заседанието на Съвета по рибарство.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158