EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с мерки срещу фалшификатори на евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с мерки срещу фалшификатори на евро

mail16:00 | 07.02.2013прегледи 568 коментарикоментари 0


Брюксел, кор. на БТА Николай Желязков
Европейската комисия предложи днес мерки за борба с фалшификаторите на банкноти и монети евро. Според оценки, цитирани от ЕК, щетите от фалшифицирането на единната валута от нейното въвеждане през 2002 г. досега възлизат най-малко на 500 млн. евро. Целта на днешното предложение е укрепването на защитата на еврото и другите валути от фалшифициране чрез наказателноправни мерки. Сред тях са засилването на трансграничните разследвания и въвеждането на минимални наказания, в това число и затвор, за най-сериозните престъпления, свързани с фалшифициране.
Предложението се очаква да даде възможност заловените фалшификати да бъдат анализирани в съдебните производства, за да бъдат открити още фалшиви евро банкноти и монети в обращение. Директивата ще задължи страните от ЕС да създадат работещи инструменти за разследване на случаи на фалшифициране на пари.

Тези инструменти трябва да бъдат съответстващи на използваните методи в борбата с организираната или друга тежка престъпност. Комисията предлага въвеждането на минимално наказание от поне шест месеца затвор за сериозни случаи на производство и разпространение на фалшиви пари. Ще бъде въведено и максимално наказание от поне осем години затвор за разпространението на фалшиви пари.
ЕК уточнява, че в света в обращение са евро банкноти на стойност около 913 млрд. евро, както и евро монети на стойност 16 млрд. евро. През втората половина на миналата година от обращение са били изтеглени 280 000 фалшифицирани евро банкноти. Според последни данни на Европейската централна банка, банкнотите от 20 и 50 евро биват фалшифицирани най-често. Основната част (97,5 на сто) от фалшификатите, заловени през втората половина на 2012 г., са открити в страни от еврозоната, като едва около два процента са били намерени в страни от ЕС извън еврозоната, а 0,5 на сто - в други части на света.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg