EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК с междинни доклади за България и Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК с междинни доклади за България и Румъния

mail11:10 | 08.02.2012прегледи 438 коментарикоментари 0


Европейската комисия ще представи днес поредните междинни доклади за София и Букурещ по механизма за сътрудничество. Докладите ще отчетат напредъка на двете страни от издаването на последния документ, публикуван на 20 юли миналата година. Тогава комисията препоръча на двете страни да постигнат допълнителен напредък в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, а в случая с България - и в борбата с организираната престъпност. По информация на БТА в документа за България е записано, че съобразно препоръките на комисията в нашата страна вече работят специализираният съд и прокуратура, постановени са първите решения на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, а Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е постигнала значителни резултати. В допълнение се отбелязва, че страната ни е предприела мерки за подобряване на съдебната практика, в организацията на прокуратурата и за повишаване на сътрудничеството между полицията, съдебната система и административните власти. ЕК е записала, че законът за отнемане на имущество, внесен в парламента, трябва да бъде с широк обхват и подкрепен от институциите, за да подейства разубеждаващо на организираната престъпност и корупцията на високите нива.
Кореспондентът на БНР в Брюксел посочва, че докладът ще отчете, че санкциите срещу корупцията на високо ниво, срещу измамите с еврофондове и срещу организираната престъпност не са достатъчни. В документа има и серия негативни констатации за реформата в съдебната система и назначенията там, както и за контрола на доходите и имотите на висшата администрация.
Еврокомисията ще поиска от България по-убедителни действия за изпълнение на дадените с юлския доклад от 2011 година препоръки в редица области. Не е направен задълбочен анализ на слабостите в съдебната и следствена практика по важни дела за корупция по върховете и за организирана престъпност. Не са постигнати достатъчно обективност и прозрачност при съдебните назначения. Борбата с корупцията в съдебната система дава смесени резултати, смятат в Европейската комисия.
Оттам очакват от България фундаментална реформа в съдебната система и промени в начина на избиране на Висшия съдебен съвет, за който в доклада е отбелязано, че доверието към него в последните месеци е било поставено под въпрос.
Необходимо е по-силно законодателство за конфискация на незаконно придобито имущество. B новия проектозакон не са били взети предвид препоръките на Брюксел специализираната комисия да може да удостоверява и произхода на доходи и имоти на политици и високопоставени държавни служители, подчертава още Еврокомисията. Според нея, няма развитие и по проблема с контрола на имотните декларации и установяването и преследването на необяснимо богатство.
Даренията за МВР все още поставят въпроси за отчетността и финансовата прозрачност, както и рискове за заобикаляне на правилата за обществени поръчки, пише още в доклада.
За пореден път– след местните избори през 2007 година и тези за национален и Европейски парламент през 2009 г., е засегнат въпросът за евентуални изборни измами. За трети път се повтарят и препоръките за възпиращи санкции за търговия с гласове и за прозрачност на партийното финансиране.
Както във всеки технически доклад досега, и в този има само изброяване на факти, без никакви квалификации и без оценки за наличие или не на политическа воля за реформи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg