EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Ръст на опасните продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Ръст на опасните продукти

mail15:50 | 12.05.2011прегледи 653 коментарикоментари 0


Все повече опасни продукти са изтеглени преди да бъдат пуснати на европейския пазар, отбеляза Европейската комисия днес в доклад, предоставен на БТА.
"Благодарение на нарастващата ефективност на системата за ранно предизвестяване на ЕС за опасните нехранителни продукти (системата Рапекс - Rapex - бел. ред.) рекорден брой рискови продукти - 2244 (13 на сто повече в сравнение с 2009 година) са били забранени, изтеглени от пазари или от потребителската мрежа през 2010 година", се допълва годишния доклад на Европейската комисия.
Вниманието вече се насочва към самото производство и се засилва сътрудничеството с международните партньори, особено с Китай, отбелязва със задоволство еврокомисарят за защита на правата на потребителите Джон Дали.
"Сигурността при източника е от решаващо значение за сигурността на продуктите, особено като се имат предвид новите реалности, произтичащи от глобализацията", допълва на пресконференция Дали, цитиран от АФП, в присъствието на Чжъ Шупин, директор на китайската Главна администрация, натоварена да следи качеството на продуктите. "Компаниите трябва да изключат всякакъв риск за сигурността още при проектирането на бъдещите продукти, а производителите са длъжни да управляват качеството на производствения процес и да контролират крайните продукти по цялата верига", подчертава Дали в доклада на Европейската комисия. От въвеждането на системата Рапекс през 2004 година броят на предупрежденията за опасни продукти е нараснал от 468 през 2004 година до 2244 през 2010 година, се отбелязва в документа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg