EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК разследва платформа за игри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК разследва платформа за игри

mail16:31 | 10.04.2019прегледи 871 коментарикоментари 0


Европейската комисия започва разследване срещу американска платформа за видеоигри и пет други производители на игри във връзка с опасения, че не позволяват на играчите да купуват по-евтини версии на игри в други страни, предадоха световните агенции.

Комисията, която е антимонополния орган на ЕС, съобщи днес, че е издала официално уведомление за началото на антимонополно разследване срещу Валв (Valve), която притежава онлайн платформата за продажба на онлайн игри Стийм (Steam), както и срещу пет разработчици на игри - японските Бандай намко (Bandai Namco) и Капком (Capcom), френската Фокус хоум (Focus Home), германската Кох медиа (Koch Media) и американската ЗениМакс (ZeniMax).

Комисията, която се зае с проблема преди две години, отбелязва, че компаниите нарушават антимонополните разпоредби на ЕС, като са се споразумели да използват геоблокиране при продажбата на игри в отделните страни, които са част от единния пазар на ЕС, и по този начин пречат на трансграничните продажби на игрите.

Според предварителното заключение на ЕК Валв и всяка една от петте компании производителки, които продават игри чрез Стийм, са сключили двустранни споразумения, които пречат на потребителите да придобиват игри където и да е освен в страните, в които живеят, което нарушава европейските антимонополни норми, се посочва в изявлението на ЕК, цитирано от ТАСС.

Еврокомисията уточнява, че блокирането на използването на игрите става чрез код за активиране, който трябва да се въведе при регистрацията на игрите без значение дали играта е купена в електронен формат чрез тази интернет платформа, или е била придобита по друг начин - например на физически носител. 

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер посочи, че компаниите са пречили на играчите да купуват на най-изгодна цена и сега тези компании имат възможност да отговорят на опасенията й, допълва Асошиейтед прес. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg