EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК проучва търговията със застраховки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК проучва търговията със застраховки

mail07:30 | 01.02.2013прегледи 449 коментарикоментари 0


ЕК ще проучи препятствията пред трансграничната търговия със застрахователни продукти, породени от различното договорно законодателство в държавите членки на ЕС, и днес отправи покана за привличането на експерти, които да се занимаят с въпроса. Това съобщи за пресцентърът на ЕК.
Експертната група ще определи доколко различията между системите на договорно право създават пречки за трансграничната продажба и използване на застраховки от европейските предприятия и потребители. Така например на гражданин, който се мести да работи в друга държава от ЕС, може да се наложи да сключи нова автомобилна застрахователна полица или да срещне проблеми с признаването на осигурителните си права по частен пенсионен план, към който е записан в друга държава на ЕС.
Същевременно на предприятията с филиали в няколко държави от ЕС може да се наложи да сключат отделни полици при различни условия в различните страни вместо една обща полица за цялата им собственост. Експертната група ще докладва в края на 2013 година, след което Еврокомисията ще вземе решение по възможните последващи действия.
В застрахователния сектор трансграничната търговия със застрахователни продукти продължава да е твърде слаба: само 0,6% от всички застрахователни премии за моторни превозни средства и 2,8% от застрахователните премии за имущество са достъпни за клиенти от целия ЕС", заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, еврокомисар по въпросите на правосъдието.  "Възможно е различията в договорното право да създават пречки пред трансграничната търговия както за малките и средните предприятия, така и за потребителите отвъд националните граници, а така също и за някои застрахователни компании. Тъй като тази област е особено комплексна, се обръщаме към експерти, за да направят анализ и да ни информират за ситуацията преди да вземем решение за следващите стъпки", допълва Рединг, цитирана в съобщението на Еврокомисията.
В Експертната група по застрахователно договорно право ще участват ключовите заинтересовани страни, включително доставчици на застрахователни услуги, представители на гражданите потребители и предприятията ползватели, представители на  академичните среди и юристи. Тя ще помогне на Комисията да проучи дали различията в застрахователното договорно право създават пречки за трансграничната продажба и използване на застраховки от европейските предприятия и потребители. Ако това е така, експертната група ще се занимае и с въпроса кои са най-засегнатите видове застраховки.
Очаква се по-специално внимание да бъде отделено на застрахователните продукти с по-сериозно икономическо значение като например:

- застраховки на моторни превозни средства и пътнически застраховки, за които съществува най-голяма вероятност да бъдат обект на трансгранична покупка или ползване от потребителите и предприятията;

- застраховки живот, които могат да служат за частни пенсии за гражданите. Този анализ е част от Програмата на Комисията за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии, обявена през 2012 година.

Експертната група ще има месечни заседания и ще докладва за констатациите си в края на 2013 година. Въз основа на доклада на групата Еврокомисията ще вземе решение дали е необходим
допълнителен анализ в тази област, се отбелязва в края на съобщението.


 


Тагове: застраховки, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047