EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК променя правилата за убежище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК променя правилата за убежище

mail14:25 | 07.04.2016прегледи 672 коментарикоментари 0


Европейската комисия е предложила две основни възможности за реформиране на остарялата Дъблинска система за предоставяне на убежище, заяви първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от ТАСС.
Съгласно Дъблинската система, решението за предоставяне на убежище на мигранта взима тази страна, в която човекът е пристигнал първоначално.
„Резултат от тази система е ситуацията, когато няколко страни от ЕС (Италия, Гърция) поеха основната тежест на притока от бежанци. Вариантът бежанците сами да решават в коя страна искат да получат убежище е несъстоятелен, заради огромния наплив от мигранти“, каза Тимерманс.
В тази връзка, Европейската комисия предложи два основни подхода за промяна на настоящата система.
„На първо място, можем да съхраним критериите на Дъблинската система, допълвайки ги с допълнителни договорености за възможността да се преразпредели прекалено големият брой в извънредни ситуации“, каза Тимерманс. В действителност, това е легализиране на самата квотна система за преместване от Италия и Гърция на 160 хиляди мигранти в рамките на 2 години, приета през лятото на 2015 г.
„Вторият начин - промяна на Дъблинската система, така че всички бежанци и техните молби за убежище да се разпределят между държавите-членки на ЕС от самото начало на тяхното разглеждане“, каза той.


Тагове: ЕК, убежище
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg