EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК променя антитръстовите процедури

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК променя антитръстовите процедури

mail09:10 | 18.10.2011прегледи 562 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие мерки, предназначени за увеличаване на взаимодействието със страните по антитръстови производства, както и за укрепването на механизмите за защита на техните процесуални права. Тези мерки ще повишат прозрачността и безпристрастността на производствата по конкуренция, се отбелязва в съобщението на комисията. Очаква се мерките да дадат на страните по тези производства ясна представа за това какво да очакват на различните етапи от антитръстовото разследване и увеличават тяхната способност да взаимодействат със службите на Комисията. При спор по своите процесуални права страните могат да отнесат въпроса до служителя по изслушването за дела по конкуренция, който ще има повишена роля през цялата продължителност на антитръстовите производства. Въвеждат се новости, съобразени с допитването след представянето миналата година на първия проект на мерките.
Промените предвиждат в изложението на възраженията страните да бъдат информирани за основните параметри от значение за възможното налагане на глоби; срещите относно хода на производството ще обхващат и делата за картели, а жалбоподателите ще участват в тях при конкретни обстоятелства; преди да бъде изпратено изложение на възраженията, ще се подобрява достъпът на жалбоподателите и на третите страни до ключови данни като икономически изследвания; решенията за отхвърляне на жалби ще се публикуват в пълния им текст или под формата на резюме.
Мерките предвиждат преразглеждане на мандата на служителя по изслушването, като неговата роля се повишава. Служителят по изслушването е независим от службите, отговарящи за делото, като има централна роля в качеството си на гарант на процесуалните права в производства по конкуренция, отбелязва ЕК. Новият мандат
му позволява той да се намесва на фазата на разследване при антитръстови производства и при някои производства по сливания. Предвижда се служителят по изслушването да придобие нови функции във фазата на разследването, като отговаря за решаването на въпросите, свързани с поверителността на кореспонденцията между предприятията и техните външни адвокати (на принципа за поверителност на отношенията между адвокати и клиенти); той се намесва, когато дадено предприятие твърди, че не е било информирано за своя процесуален статут; страните ще могат да  сезират служителя, ако според тях не трябва да бъдат задължавани да отговорят на въпроси, които биха могли да ги принудят да признаят нарушение; служителят ще се намесва в спорове за удължаването на крайните срокове за отговор на искания за  предоставяне на информация, съгласно чл. 18, параграф 3 от регламент 1/2003, отнасящ се до антитръстовата политика. Други важни промени са повишаването на ролята на служителя по изслушването в подготовката и извършването на устното  изслушване; изготвянето на доклади за ефективното упражняване на процесуалните права в производствата, включително във фазата на разследване; с новия мандат страните са изрично оправомощени да отнасят въпроси до служителя по изслушването при процедури за поемане на ангажименти, свързани с антитръстови дела.

 


Тагове: тръст, правила, ЕК
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164