EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК проверява петролни компании за картел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК проверява петролни компании за картел

mail08:45 | 16.05.2013прегледи 453 коментарикоментари 0


Представители на ЕК са извършили изненадващи инспекции на няколко големи петролни компании за възможно договаряне помежду им на цените на петролни продукти в нарушение на антитръстовото законодателство в ЕС.
От ЕК не назовават кои компании са били проверени, но BP, Shell норвежката Statoil излязоха със съобщения за медиите, че техните офиси са били посетени. Според мнението на комисията дори и малки нарушения на пазара биха могли да имат голямо влияние върху цените на суровия петрол, петролните продукти и биогоривата, поръчките и продажбите, които потенциално накърняват интересите на крайния потребител. От BP потвърдиха, че една от техните компании е обект на разследване и че сътрудничат напълно на разследващите, но отказаха подробности. Говорител на Shell се изказа в същия дух: "Можем да потвърдим, че компании на Shell в момента оказват съдействие на ЕК в разследване на търговски дейности". Statoil също потвърди, че са разследвани.
От ЕК само съобщиха, че инспекциите са били проведени в страни, членки на ЕС и в една държава от Европейската икономическа зона (ЕЕА), в която членува и Норвегия. Комисията се опасява, че компаниите са се договорили да манипулират огласяваните цени на редица петролни продукти и такива от биогориво. /АФП
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg