EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК провери БГ газови компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК провери БГ газови компании

mail10:50 | 28.09.2011прегледи 652 коментарикоментари 0


Офисите на 20 газови компании в 10 страни бяха изненадващо посетени от инспектори на ЕС заради подозрения, че може да са нарушили антитръстовото законодателство, предаде DPA, позовавайки се на служители на ЕК.
Екипи на Европейската комисия извършват проверки и в няколко български енергийни компании. Една от тях, доброволно съгласила се да сътрудничи на експертите, е „Овергаз Инк.” АД. Повод за проверката са две преписки – едната е поради съмнение за злоупотреба с монополно положение на европейския газов пазар. Точно по нея тече събирането на документи в 10-те европейски страни. Другата проверка е за злоупотреби с монополно положение на българския газов пазар, където, както е известно, държавната компания „Булгаргаз” ЕАД продължава да бъде единствената с достъп до българската газопреносна мрежа. Екипът на Овергаз прие делегацията от Брюксел и предостави цялата информация, която инспекторите поискаха. В съобщение до медиите компанията припомня, че вече близо година настоява за достъп до газопреносната мрежа в страната.
Германската компания Е.ОН Рургаз, дъщерна фирма на руския концерн "Газпром", и базираната в Австрия ОМV потвърдиха, че техни офиси са били обискирани. В съобщението на ЕК не бяха посочени проверените компании, а бе казано само, че фирмите са заподозрени в неконкурентни действия като разпределяне на пазара, възпрепятстване на достъп до мрежата и на диверсифициране на доставките, както и завишаване на цените, предаде ИТАР-ТАСС. Обискирани са били и офиси на чешката дъщерна компания на "Газпром" "Вемекс", на германската RWE, както и на литовската "Летувос дуйос", в която "Газпром" има 37%. През януари Литва внесе жалба в ЕС, че "Газпром" използва господстваща си позиция на пазара, за да оказва натиск върху литовската държава. Говорител на "Газпром Германия" заяви, че "Газпром" няма какво да крие и спокойно очаква резултатите от разследването.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg