EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК притиска България и Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК притиска България и Румъния

mail09:20 | 21.07.2011прегледи 523 коментарикоментари 0


Брюксел увеличава до максимум натиска върху България и Румъния да продължат реформите в съдебната система, като им даде една година, преди да сложи на масата „съответните предложения”. Тазгодишните доклади вещаят добри новини за Букурещ и сериозно унижение за София. Европейската комисия днес публикува своя девети доклад за съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност в двете най-нови страни в ЕС, съобщава „ЕурАктив”, цитаран от Фокус.
На пръв поглед двата доклада се различават един от друг повече от всякога, в него се съдържат серия от позитивни оценки за прогреса на Румъния и остри критики по отношение на България.
На пресконференция в Брюксел говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че в България през изминалата година оправдателните присъди по делата за корупция, измами и участие в организирана престъпност на високо ниво са разкрили сериозни проблеми в българското правосъдие. Той допълни, че прозрачността при няколко важни назначения в съдебната система е била спорна, което е довело до „безпрецедентни обществени протести”. Обвиненията в корупция в съдебната система не са били разследвани систематично, допълни той.
Но основната новост бе клаузата в двата доклада, според която през лятото на 2012 г., пет години след започването на мониторинга, ЕК ще направи обща оценка на прогреса на всяка страна и ще отправи „съответните предложения на базата на тази оценка”.

 


Тагове: ЕС, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg