EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК прие правила за екологичен одит на биогоривата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК прие правила за екологичен одит на биогоривата

mail13:50 | 10.06.2010прегледи 1306 коментарикоментари 0


Европейската комисия днес прие правила за ограничаване на влиянието върху околната среда от производството на биогорива от растителни източници, след като природозащитни организации предупредиха, че безконтролната употреба на тези продукти може да доведе до мащабно обезлесяване на терени в Азия и Латинска Америка.
През 2007 г. Европейският съюз обеща до 2020 г. 10 % от използваните в Съюза горива да бъдат получавани от възобновяеми източници, припомня ДПА. Според общоприетото мнение тази цел може да бъде постигната чрез стимулиране на употребата на биогорива, произвеждани от култури като пшеница, царевица и захарна тръстика.
Правилата, приети от ЕК, се основават на система от доброволни одити, организирани и плащани от компаниите, които продават биогоривата в ЕС.
Компаниите, които искат горивата им да получат сертификат, че са одобрени от ЕС - и следователно могат да получават данъчни намаления и да се възползват от други програми на страните членки - ще трябва да осигурят контрол над всеки стадий от производството - от полето до бензиностанцията.
Одиторите ще трябва, например, да гарантират, че растенията, използвани за производството на гориво, не са отгледани на терен, който е получен след изсичане на дъждовна гора или други застрашени растителни видове след януари 2008 година.
Компаниите също така ще трябва да гарантират, че биогоривата им създават поне 35 процента по-малко парникови газове от традиционните горива.    

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg