EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК прие определение за зелен водород

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК прие определение за зелен водород

mail08:03 | 16.02.2023прегледи 608 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие два делегирани акта съгласно Директивата за енергията от възобновяеми източници, за да определи подробни правила за понятието "водород от възобновяеми източници" в ЕС, съобщава ЕК на сайта си. Тези актове са част от широката регулаторна рамка на ЕС за водорода, която включва както инвестициите в енергийната инфраструктура и правилата за държавните помощи, така и законодателните цели за водорода от възобновяеми източници за промишления и транспортния сектор.

Актовете ще гарантират, че всички възобновяеми горива от небиологичен произход (известни като RFNBO) се произвеждат от електрическа енергия, добита от възобновяеми източници. Те освен това ще дадат възможност на страните членки да включат водорода в енергийните си цели и ще дадат сигурност на инвеститорите. ЕС планира да достигне 10 милиона тона "домашно" производство на водород и още толкова от внос в рамките на плана "РипауърИЮ" (REPowerEU).

В първия делегиран акт се определя при какви условия водородът, горивата на основата на водород или другите енергоносители могат да се считат за RFNBO. Актът изяснява принципа на "допълняемост" за водорода, заложен в Директивата на ЕС за енергията от възобновяеми източници. Устройствата за електролиза за добив на водород трябва да бъдат свързани с възобновяеми мощности, като така се стимулира увеличаването на обема на електричеството, произведено от "зелени" енергоизточници. Така добивът на водород допълнително стимулира декарбонизацията на икономиката.

ЕК приема, че отначало мащабът на добива на водород ще бъде малък, но постепенно ще расте с пускането в експлоатация на големи електролизатори. По оценки на Комисията към 2030 г. ще бъдат необходими около 500 тераватчаса възобновяемо електричество, за да бъдат добити заложените като цел 10 милиона тона водород, което отговаря на 14 на сто от цялото електрическо потребление в ЕС.

Във втория делегиран акт се предвижда методика за изчисляване на емисиите на парникови газове за целия жизнен цикъл на RFNBO.

Двата акта са взаимосвързани и едновременно необходими за отчитането на горивата за целите на държавите членки в областта на енергията от възобновяеми източници.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159