EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК прие втория доклад за МВУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК прие втория доклад за МВУ

mail08:04 | 21.09.2023прегледи 682 коментарикоментари 0


Европейската комисия прие втория годишен доклад за прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) - инструмента за реформи и инвестиции на стойност 800 милиарда евро, който е в основата на NextGenerationEU. Това е вторият от поредицата годишни доклади на ЕК, които ще обхващат изпълнението на МВУ през целия му жизнен цикъл, както се изисква от Регламента за МВУ, съобщиха от българското представителство на Еврокомисията.

Докладът показва напредъка, постигнат с помощта на МВУ за повишаване на икономическата и социалната устойчивост на държавите членки и за постигане на резултати по плана REPowerEU.

Към днешна дата Комисията е получила 34 искания за плащане от 21 държави членки и е изплатила 153,4 милиарда евро за изпълнението на договорените инвестиции и реформи. Съветът вече прие четири преразгледани плана, включително главите за REPowerEU, а още 17 преработени плана са в процес на изготвяне на оценки от страна на Комисията.

В доклада се посочват множество примери за това как финансирането по линия на МВУ е спомогнало за осъществяването на преобразуващи реформи и инвестиции. Постигнат е значителен напредък в изпълнението на всичките шест стълба на политиката на МВУ. По този начин МВУ е двигател на положителна промяна в области като климатичния и цифровия преход, социалните действия, здравеопазването и социално-икономическата и институционалната устойчивост. Например благодарение на изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на държавите членки са спестени 22 милиона мегаватчаса (MWh) енергия.

ЕК е публикувала шест насоки и разяснения в подкрепа на националните органи за справяне с потенциалните промени на ключовите етапи и цели. Комисията съхранява богата информация на уебсайта на МВУ, включително Плановете за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на отделните страни. Днес ЕК публикува актуализирани страници по държави, за да отрази по-пълно ролята на МВУ за изпълнението на плана REPowerEU, както и промените в отделните ПВУ.

От държавите членки е изискано да публикуват информация за 100-те крайни получатели, получаващи най-голям размер на финансиране по линия на МВУ. Данните са консолидирани в пакета от показатели за възстановяване и устойчивост - онлайн портал, който проследява напредъка в изпълнението на МВУ като цяло и на всеки национален план за възстановяване и устойчивост. За допълнителна видимост и прозрачност тази година Комисията стартира онлайн интерактивна карта на подкрепяните от МВУ проекти във всяка държава членка.

През 2023 г. ЕК допълнително укрепи контрола върху използването на средствата по МВУ. Досега Комисията е извършила 14 основани на риска последващи одита на ключовите етапи и целите, за да се гарантира, че информацията относно изпълнението е вярна. Комисията също така извърши 27 одита на националните системи за контрол и ще извърши одит на всички държави членки поне веднъж до края на годината.

В Националния план за възстановяване и устойчивост на България са залегнали 56 инвестиции и 47 реформи, се посочва на официалната страница на ЕК.

58,9 процента от средствата по плана са насочени към подкрепа на целите, свързани с климата, а 25,8 процента насърчават цифровия преход

Трансформиращото въздействие на плана на България е резултат от силна комбинация от реформи и инвестиции, насочени към специфичните предизвикателства пред страната. Реформите трябва да преодолеят пречките пред траен и устойчив растеж, докато инвестициите са насочени към зеления и цифровия преход.

По-специално планът на България ще ускори декарбонизацията на енергийния сектор, ще насърчи широкомащабното внедряване на цифрова инфраструктура, включително в селските райони, както и ще подкрепи инвестициите в подобряване на бизнес средата, образование и умения, научни изследвания и иновации, социална защита и здравеопазване.

Всички мерки трябва да бъдат приложени в кратки срокове, тъй като Регламентът на Механизма за възстановяване и устойчивост изисква всички основни етапи и цели в рамките на националните планове да бъдат изпълнени до август 2026 г.


Тагове: NextGenerationEU, МВУ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg