EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК предупреждава богати страни за огромни дефицити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК предупреждава богати страни за огромни дефицити

mail08:58 | 12.11.2009прегледи 411 коментарикоментари 0


Европейската комисия заяви, че ще даде на Франция, Великобритания и Испания още една година, за да намалят бюджетните си дефицити до нивата, заложени в Пакта за стабилност и растеж на ЕС, предаде Асошиейтед прес.
Еврокомисията определи краен срок до 2013 г. за Франция и Испания да намалят дефицитите си до препоръчителното равнище от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Великобритания трябва да вземе мерки в тази насока до 2014-2015 година, а Ирландия - до 2014 година.
Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния посочи, че четирите държави имат нужда от повече време, тъй като икономическите условия са се влошили от април, когато бяха определени първоначалните срокове.
ЕС заяви, че Германия, Холандия и пет други държави трябва да намалят дефицитите си до 2013 година. Белгия и Италия получиха крайни срокове до 2012 година, отбелязва АП.
Европейската комисия освен това смята, че Гърция не е взела ефективни мерки за подобряване на държавния бюджет и препоръчва на Съвета на Европейския съюз да одобри официално заключение в тази насока.
Препоръката бе отправена вчера в рамките на прегледа какви мерки са предприети и как се изпълняват в пет страни членки на Европейския съюз - Франция, Ирландия, Испания, Великобритания и Гърция, срещу които Европейската комисия започна действия през април т.г. заради прекален бюджетен дефицит, съобщава БТА.
Въз основа на анализа Европейската комисия стигна до извода, че само Гърция не е направила необходимото.
Европейската комисия смята, че Гърция не е предприела никакви ефективни стъпки, след като състоянието на държавния бюджет се влоши силно. Есенните икономически прогнози на комисията сочат дефицит от 12,7 на сто за тази година, докато предишното правителство бе поело ангажимента дефицитът да е 3,7 на сто. Това се дължи преди всичко на неадекватния отговор на властите в Гърция, е мнението на Европейската комисия.
Поради това комисията  препоръчва на Съвета на Европейския съюз да одобри заключението, че Гърция не е предприела ефективни действия, както изисква в такава обстановка чл. 104(8) от Договора за Европейския съюз.


Тагове: дефицити, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg