EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК предупреди Сърбия за "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК предупреди Сърбия за "Южен поток"

mail14:00 | 14.10.2014прегледи 685 коментарикоментари 0


Събрия е необходимо да задълбочи усилията си за съобразяване на законодателството си с европейското в областта на енергетиката, включително по отношение на проекта "Южен поток". Това се посочва в годишния отчет на ЕК за постиженията на страните от Западните Балкани по пътя им към ЕС, цитиран от БТА. Комисията препоръчва на Белград да работи за отпадането на свързаността в газовия сектор, т.е. за отделянето на собствениците на горивото от собствениците на преносната система. Препоръчва се приоритетното преструктуриране на  дружеството "Сърбиягаз" (Srbijagas).
В политическите препоръки по отношение на напредъка на страните от региона се отбелязва, че ЕК вече е посочила необходимостта от осигуряването на достъп на трети страни до газопреносните мрежи. Затова ЕК вече заяви, че подписаните с  Русия междуправителствени споразумения по "Южен поток" трябва да бъдат предоговорени и затова изграждането на проекта бе замразено, пише в документа.
Енергийната общност ще продължи да работи за по-добро приложение и налагане на реформите за създаване на истински вътрешен пазар на енергия за дружествата и гражданите в региона.Тя ще продължи усилията си и за постигане на прозрачни цени на енергията и за осигуряването на достъп на трети страни до  преносните мрежи, се добавя в документа. Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че "няма смисъл" да се започва строителството на газопровода "Южен  поток", който, заобикаляйки Украйна, ще транспортира руски газ за Европа, без споразумение за неговата законност между ЕС и Москва, предаде Асошиейтед прес. Премиерът направи този коментар, след като в доклада си за напредъка на Сърбия ЕК предупреди, че перспективите за членство на страната в ЕС ще пострадат, ако тя построи своя участък от "Южен поток", без да се съобрази с енергийното законодателство на ЕС. Заради опасенията от двойната роля на Русия като собственик на газопровода и като доставчик на газ ЕС оказа натиск върху България да замрази работата по проекта,посочва Асошиейтед прес.
 


Тагове: ЕК, Сърбия,
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190