EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

ЕК получи българския ПВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК получи българския ПВР

mail15:05 | 15.10.2021прегледи 797 коментарикоментари 0


Европейската комисия потвърди днес, че е получила плана на България за икономическо възстановяване. Предстои комисията да изготви оценка, а след това планът да бъде утвърден от Съвета на ЕС, уточни говорител на ЕК.

Планът определя реформите и проектите за бюджетни инвестиции, които България възнамерява да осъществи със средствата от ЕС. Планът бе представен, след като ЕК и българските власти имаха интензивен диалог, се посочва в съобщение на комисията.
България поиска безвъзмездно 6,6 милиарда евро по бюджета на ЕС за възстановяване на икономиката.

Българският план е структуриран около четири стълба: Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Планът включва мерки в области като декарбонизацията на икономиката, образованието и уменията, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, енергийната ефективност, устойчивото селско стопанство, цифровата свързаност, социалното приобщаване и здравеопазването.

Проектите в плана са разгърнати до 2026 г., пояснява комисията. В плана се предлагат проекти в пет от общо седемте европейски водещи области, се посочва в съобщението.
Комисията ще оцени плана на България по 11 изисквания. Тази оценка ще включва преглед, дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки, отправени в рамките на европейския семестър. Комисията ще оцени дали в плана е предвидено поне 37 на сто от разходите да бъдат за инвестиции и реформи в подкрепа на целите за опазване на околната среда и поне 20 на сто - за цифровия преход.

Когато оценката на комисията е готова, Съветът на ЕС ще има четири седмици за одобрение, поясни говорител на ЕК.

Той уточни, че досега ЕК е одобрила плановете на 22 държави, а Съветът на ЕС - на 19 страни. Досега комисията е започнала изплащане на средства към 17 държави.

 В момента тече оценката за плановете на Полша, Унгария и Швеция.

-----------------

Архив

Българският план включва 59 инвестиционни проекта и 46 реформи, по думите вицепремиера Пеканов механизмът е уникален нов финансов инструмент в рамките на европейския отговор на пандемията и икономическата криза, от който в българската икономика ще се влеят 12.9 млрд. лв в следващите години, а с възможностите за допълнително активиране на средства сумата може да достигне 21 млрд. лв.

Планът отговаря както на приоритетите на Европейските институции да засили екологичния и цифров преход, така и на желанието на кабинета да задвижи ключови реформи, включително такива, които предишните управляващи са отказвали да направят, в желанието си да избягват всяка трудна тема, добави вицепремиерът и очерта ключовите промени от последните месеци:

•             Значително засилване на фокуса върху декарбонизация;

•             Засилена подкрепа за бизнеса, при въвеждане на финансови инструменти и частично заместване на предвидената по-рано безвъзмездна финансова подкрепа;

•             Засилен инвестиционен фокус в социалната сфера (образование, здравеопазване, социална подкрепа);

•             13 нови инвестиционни проекта;

•             Реформи в сферата на здравеопазването, електромобилността, социалната сфера, върховенството на закона и правосъдието, бизнес средата, енергетиката.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820