EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

ЕК позволи ограничени млечни картели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК позволи ограничени млечни картели

mail10:00 | 10.12.2010прегледи 503 коментарикоментари 0


Европейската комисия предложи да бъдат засилени позициите на млекопроизводителите в отношенията им с млекопреработвателите, като им бъде разрешено да създават ограничени "картели", за да преговарят предварително и колективно цените на млякото, предаде АФП.
При сегашната ситуация често производителите на мляко не знаят каква цена ще получат за продукта си, когато го доставят, а понякога тарифите са били определяни доста по-късно без да могат производителите да се намесят.
Също така често производителите нямат голям избор на предприятия, на които да продадат млякото си, или на транспортни компании, които да превозят суровото мляко.
Брюксел предлага да бъде разрешено на желаещите държави членки да направят задължително прибягването до предварителни писмени договори за доставките на мляко и да бъде позволено на производителите да водят колективни преговори.
За да не се нарушават правилата за конкуренцията в ЕС, които забраняват създаването на картели за съгласуване на цените, Европейската комисия определя някои ограничения. Едно от тях е преговорите да могат да се водят от организация на производители, ако обемът на нейната продукция, която е обект на преговорите, не надхвърля 3,5 процента от общото количество мляко, произвеждано в ЕС, и 33 процента от производството в страната или страните членки, от които са тези производители.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg