EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК подкрепя жп линия Белград -СРМ Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК подкрепя жп линия Белград -СРМ Сърбия

mail07:40 | 07.05.2021прегледи 860 коментарикоментари 0


Президентът на Сърбия Александър Вучич потвърди, че е получил от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен писмо, в което тя изразява подкрепа за проекта за изграждане и възобновяване на жп линията от Белград до Ниш и границата с Република Северна Македония, предаде Танюг.

Този проект променя картината на Сърбия, каза Вучич пред журналисти и благодари на фон дер Лайен за писмото. "Отдавна не се бях радвал толкова на писмо, особено когато идва от ЕС", добави той, предаде БТА. 

По време на посещението си в Брюксел миналия месец Вучич договори в Брюксел ЕС да задели 35 до 50 процента от средствата за проекта за жп линия от Белград до Ниш и от Ниш до границата с Република Северна Македония. Вучич каза, че това не е само въпрос на инфраструктура, а и на изграждане на доверие между Сърбия и ЕС и създаване на нова политическа атмосфера. Той каза още, че изграждането на такива железници ще привлече нови чуждестранни инвестиции, а тази конкретна линия ще подобри транспорта от Западна Европа през Сърбия и Скопие до Истанбул.

Според Вучич строителството може да започне през пролетта на 2022 г. Благодарение на помощта на ЕС Сърбия ще спести 700 до 800 милиона евро, каза още той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886