EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК повиши прогнозата си за еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК повиши прогнозата си за еврозоната

mail14:19 | 13.09.2010прегледи 532 коментарикоментари 0


Европейската комисия днес повиши съществено прогнозата си за растежа на еврозоната през 2010 година до 1,7 на сто, като в същото време предупреди, че възстановяването "става крехко" и икономическата активност вероятно ще се забави през втората половина на годината.
В предишната си прогноза от май Брюксел залагаше на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,9 на сто през тази година в 16-те страни, въвели еврото, след рекорден спад с 4,1 на сто през 2009 година, информира Франс прес.
Брюксел повиши очакванията си за растежа най-вече на първите две икономики в еврозоната. За Германия предвижданията вече са за растеж от 3,4 на сто в сравнение с предишните предварителни оценки за 1,2 на сто, а за Франция  1,6 на сто вместо
досегашните 1,3 на сто.
Като мотив за оптимизма си Комисията посочва преди всичко "по-доброто от предвижданото първо полугодие" с растеж, който е "особено силен през второто тримесечие и движен повече очакваното от вътрешното потребление".
Здравето на германската икономика подкрепи силно растежа на еврозоната през второто тримесечие, който бе 1 на сто, сочат публикуваните данни, които са по-добри от прогнозите на икономистите. 
Икономическото възстановяване в Европейския съюз напредва, но се развива в несигурна международна среда, сочат разгласените днес временни прогнози за икономическото развитие в съюза през втората половина на тази година.
Прогнозите бяха представени от еврокомисаря за икономическите и валутни въпроси Оли Рен и са изготвени въз основа на икономическото представяне в седем най-развити страни в Европейския съюз.
Като цяло възстановяването в Европейския съюз се очертава по-успешно от прогнозите. Брутният национален продукт (БВП) нарасна рязко с 1 на сто след повишение от 0,3 на сто през първите три месеца на годината както в еврозоната, така и в съюза като цяло, заяви Оли Рен.
Ето защо новите икономически прогнози за 2010 г. са за растеж от 1,8 на сто в Европейския съюз като цяло и за 1,7 на сто в еврозоната. Това е значително повишение в сравнение с пролетните икономически прогнози, които сочеха ръст от 1 на сто
в Европейския съюз и 0,9 на сто в еврозоната.
Инфлацията се е запазила на умерено равнище през първата половина на 2010 година. В еврозоната тя е достигнала 1,5 на сто през второто тримесечие на годината, каквито бяха пролетните икономически прогнози.
Възстановяване в Европейския съюз след финансовата и икономическа криза се развива по-бързо от очакванията, но това става в условията на несигурна международна икономическа среда.
Поради това няма място да викаме "Победа", а трябва да запазим бдителност, изтъкна комисарят Оли Рен.


Тагове: БВП, евро, прогноза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg