EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК повишава контрола при риболова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК повишава контрола при риболова

mail17:00 | 10.06.2014прегледи 991 коментарикоментари 0


Европейската комисия потвърди ангажимента си за подобряване на контрола на риболова в Европа, се посочва в съобщение на Комисията. Еврокомисията прие план за действие, договорен с Франция, за съвместяване на френската система за контрол с европейските стандарти. В плана се определят мерки за подобряване на френския контрол, за да може той да отговаря на изискванията на регламента на ЕС, влязъл в сила през 2010 година.
Планът за действие е насочен към френската система за регистрация на улова, за да може данните, които са на разположение на националните контролни органи, да бъдат пълни, надеждни и навременни. С разработването на компютърни приложения и рационализиране на процедурите за контрол ще се осигури ефективността на предложените мерки, се допълва в съобщението. Планът за действие бе изготвен след одит на Европейската комисия, в който бе преценено доколко френската система съответства на европейския регламент. В одита бяха подчертани административната сложност, липсата на пълно валидиране и кръстосана проверка на данните, и недостатъчният обмен на контролни документи с други държави от ЕС. Друг посочен проблем бе своевременността и точността на докладването за улова. Рибарите докладват за своя улов, за да могат надзорните органи да следят риболовните квоти и да помагат за предотвратяване на прекомерния улов.

Строги проверки за устойчив риболов Този план за действие е част от структуриран подход на ЕК за поправяне на пропуските при контролирането на риболова. Без ефективни системи на контрол и правоприлагане в държавите от ЕС има опасност ЕК да не постигне амбициозните си цели за устойчивост и да се влоши състоянието на европейските рибни запаси в бъдеще. Ефективната система за контрол осигурява равнопоставеност на всички рибари в Европа. Плановете за действие са насочени към преодоляване на системни организационни проблеми, а за справяне с отделни проблеми се използват други мерки. Комисията работи поотделно с всяка държава от ЕС, за да определи какви стъпки трябва да се предприемат за постигане на европейските стандарти. Вече са приети и въведени планове за действие за Испания, Малта, Италия и Латвия, а три други са в процес на подготовка - за Португалия, България и Румъния.

Контекст
Правилата и контролните системи в областта на риболова се приемат на равнище ЕС, но се прилагат и изпълняват от органи и инспектори в отделните държави. За прилагане на общата политика на ЕС в областта на риболова съществува европейска система за контрол, за да не се надхвърлят разрешените количества за улов, да се събират необходимите данни за управление на възможностите за риболов и правилата да се прилагат по един и същ начин за всички рибари в ЕС. Системата е изложена в регламента на ЕС за контрол, който влезе в сила на 1 януари 2010 г. и модернизира из основи подхода на ЕС в тази област. В регламента се предвиждат нови начини за подпомагане на държавите от ЕС при прилагането на договорените правила, включително одит на системи и планове за действие като плана, представен днес за Франция. Заедно с регламента на ЕС за незаконния, незаявен и нерегулиран риболов - насочен към установяването на законността на внасяните рибни продукти и към борбата с незаконния риболов, по-специално при влизане в ЕС - с регламента за контрол на риболова, се образува здрава и последователна система за контрол, която осигурява равнопоставеност за рибата, улавяна във водите на ЕС, и вносната риба.
 


Тагове: ЕС, риболов
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1147