EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК планира да смекчи правилата за ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК планира да смекчи правилата за ГМО

mail08:03 | 24.06.2023прегледи 1437 коментарикоментари 0


Според законодателно предложение на Европейската комисия много генетично модифицирани храни може да се окажат неетикетирани по рафтовете на европейските супермаркети. Това би бил резултатът от непубликуван проект на регламент на Комисията, до който ДПА е получила достъп.

Проектът за регламент ще освободи някои генетично модифицирани растения от строгите правила на ЕС за генното инженерство.

Очаква се предложението да бъде представено официално през юли.

Планираните промени в правилата означават, че процеси като технологията за редактиране на гени "КРИСПъР/Кас9" (CRISPR/Cas9) няма да бъдат предмет на правилата на ЕС за генно инженерство, ако получените сортове биха могли също да бъдат създадени чрез процеси като кръстосано размножаване или естествен подбор.

Инструментът "КРИСПъР/Кас9" позволява на генетиците да правят прецизни промени в дълги ДНК вериги, за да направят растенията по-устойчиви на суша и вредители. Според плановете подобна модификация ще попадне в така наречената "категория 1" на растения, отгледани по нови техники (NGT).

Според планираните разпоредби строгите правила за генно инженерство за биологично земеделие ще продължат да се прилагат./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg