EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Пийте вода от чешмата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Пийте вода от чешмата

mail11:05 | 05.02.2018прегледи 7503 коментарикоментари 0


Европейската комисия препоръча на гражданите да пият чешмяна вода, за да се пази природата и да се намалят разходите от пластмасовите бутилки. 23 млн. жители на Европа все още нямат достъп до чешмяна питейна вода.

ЕК предлага законодателна промяна, чрез която иска да подобри достъпа до водата, но също и нейното качество, за да накара потребителите да използват по-малко замърсяващи околната среда пластмасови бутилки, предаде АФП.

След предвидените от Брюксел мерки е потребителите по-лесно да получават информация, включително онлайн, дали водата, която пият, е чиста или не. Доставчиците ще бъдат задължени да предоставят тази информация. Ще бъдат добавени и нови критерии при определянето на качеството на водата. Целта е да се увеличи консумацията от кранчето.

“Ако потребителите имат повече доверие в чешмяната вода, те ще използват много по-рядко пластмасови бутилки. По-високото качество на чешмяната вода води до 17% спад на консумацията на бутилирана. Така ще се намали производството на еднократни бутилки, които се изхвърлят, щом се изпразнят”, подчертава зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс.

Пиенето на чешмяна вода ще позволи на семействата в ЕС да икономисват 600 млн. евро годишно. Консумацията варира в рамките на съюза. Един швед консумира средно по 24 л бутилирана вода на година срещу 180 л при италианците, подчертава комисията.

Правото на достъп до основни услуги, сред които качествена питейна вода, е един от принципите на европейския стълб на социалните права, одобрен от срещата на върха в Гьотеборг на 17 ноември 2017 г. Предложението на Еврокомисията е отговор на първата успешна европейска гражданска инициатива “Право на вода” (Right2Water), която събра 1,6 млн. подписа за подобряване на достъпа до безопасна питейна вода за всички европейци.


Тагове: вода, чешма, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg