EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК очаква отговори за заменките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК очаква отговори за заменките

mail16:39 | 05.10.2011прегледи 489 коментарикоментари 0


Европейската комисия очаква до 16 октомври отговор от  България по разследване, свързано със замените на гори и земи от 2006 г. до въвеждането на мораториума по тези сделки през 2009  година. Това съобщиха за българските медии в Брюксел от дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК.
От дирекцията уточниха, че на 16 септември т.г. в  Официалния вестник на ЕС е публикувано писмото до българските  власти, в което е проследена пълната история на водената  проверка от 17 юли 2008 г. насам, когато е бил получен първият  сигнал, според който е възможно при оценката на заменените гори
и земи частна собственост с държавни да са допуснати нарушения  на европейското право, довели до оказването на държавна помощ. Комисията проверява дали при замяната на имоти българската  държава е била ощетена в полза на граждани и частни фирми,  работещи основно в областта на туризма и недвижимите имоти. В  проверката е установено, че замените са били осъществявани по  цени от наредба, която не е била осъвременявана с настъпването  на силния период на пазара на недвижимост у нас. Според  предоставената информация от София, при създаването на наредбата тя е отразявала около 80 процента от пазарните цени, докато към края на проверявания период цените, посочени в нея и пазарните  стойности са се различавали с около 90 на сто. Ако бъде установено нарушение на европейското право, ЕК ще  изиска новите собственици на държавни земи да възстановят на  българския национален бюджет разликите между стойността на  сделката и реалната стойност на конкретния имот, определена чрез проучване в целия регион и в съответствие с данни, получени от  "трети страни" - т.е. източник на информация, различен от  страните по сделката. На този етап от комисията не се ангажират със срок за  приключване на разследването, което обхваща и въпроса с  промяната на статута на заменени имоти. От ЕК отбелязват, че  според данни, предоставени от българското правителство, едва в  10 процента от замените статутът на имотите е бил променян -  например от земеделска земя на територия, подлежаща на  градоустройствени дейности като строеж на сгради и пътища.
 


Тагове: заменки, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045