EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК оцени 16 съседни държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК оцени 16 съседни държави

mail15:00 | 22.03.2013прегледи 797 коментарикоментари 0


Европейската комисия представи годишните си доклади за напредъка на 16 съседни на Общността държави - Алжир, Армения, Азербайджан, Беларус, Египет, Грузия, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Молдова, Мароко, Палестина, Сирия, Тунис и Украйна, съобщи БТА.
В по-голямата си част докладите отчитат необходимостта от допълнителни политически реформи, както и от повече демокрация в наблюдаваните страни. Комисията отбелязва, че въпреки кризата, през последната година обемът на безвъзмездните заеми, отпуснати от ЕС за наблюдавания регион, се е увеличил. ЕК посочва, че през последната година са се състояли демократични избори в Египет, Алжир и Либия. ЕС увеличава помощта си за организирането на свободни и честни избори под международно наблюдение в Алжир, Египет и Йордания. Отбелязва се, че гласът на гражданското общество в държавите южно от ЕС се чува все повече. Същевременно ЕК запазва опасенията си по въпроса за свободата на събиране, сдружаване и на изразяване, включително за свободата на медиите, в много от наблюдаваните страни, особено в Египет и в Алжир.
Молдова, Грузия и Армения продължават по пътя на демократичните реформи, произведоха избори, които общо са в съответствие с международните стандарти, се посочва в докладите.
Според ЕК парламентарните избори в Украйна са представили по-различна картина, с недостатъци, които бележат влошаване, в сравнение с постигнатите по-рано стандарти. Азербайджан трябва да положи значителни допълнителни усилия, за да изпълни ангажиментите си в областта на демокрацията, включително при изборите, пише ЕК. Комисията добавя, че изборите в Беларус са преминали на фона на репресии.

В икономическата област се отчита, че ЕС продължава преговорите за сключване на споразумения за асоцииране с Азербайджан, Молдова, Армения и Грузия, в това число по отношение на обособяването на всеобхватни зони за свободна търговия в последните три държави. През изминалата година бе сключено споразумението за асоцииране с Украйна. ЕС започна подготовката за зони за свободна търговия преговори с Мароко, Тунис и Йордания, допълва комисията.
Изминалата година е белязана от значителен напредък към постигането на целта за безвизово пътуване в рамките на Източното партньорство. Молдова и Украйна постигат сериозен напредък по отношение на плана за отпадане на визите за ЕС. Започна диалог за визите с Грузия, а Армения премахна визите за граждани на ЕС от януари 2013 година.
На основата на принципа на "повече за повече" през миналатагодина ЕС е продължил да предоставя финансова подкрепа на страните, обхванати от програмата за партньорство, като за периода 2011-2013 г. са били осигурени един милиард евро. Средствата служат за насърчаването на демократичния преход, за изграждането на институции и в подкрепа на устойчив растеж.ЕС отчита, че заради особените събития в Сирия са били прекратени всички форми на двустранното сътрудничество с правителството в Дамаск. Същевременно се отбелязва, че Общносттапродължава да оказва помощ на сирийските граждани, както и на държавите, засегнати от бежанската вълна.
 


Тагове: , държави
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg