EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК отказа обезщетения за гръцките праскови

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК отказа обезщетения за гръцките праскови

mail12:45 | 19.08.2014прегледи 775 коментарикоментари 0


Европейската комисия няма да обезщети гръцките производители на праскови, които пострадаха от руското емборго. Това ги принуди да продават на безценица продукцията си в други страни, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция.
Под 20 евроцента за килограм продават вече гърците прасковите с надежда да покрият дори малка част от загубите си. Руското ембарго нанесе щети за 400 млн. евро на производителите на праскови, които са основният продукт, изнасян на руския пазар. Фермерите от областта Иматиас сами търсят пазар за стоката, като продават на безценица в Чехия, Полша, Словакия, заяви днес председателят на фермерите Христос Гянакакис.

Говорителят на Европейската комисия по въпросите на селското стопанство Роджър Уaйт съобщи, че се отпускат 125 милиона евро обещетение от ембаргото, но в списъка липсват гръцките праскови. Това даде повод за доста негативни изказвания от страна както на фермерите, така и на опозицията срещу правителството на Самарас, което до днес гарантираше пълно обещетение за производителите.

Гърците обвиняват аграрния министър, който според тях не е защитил интереса на фермерите пред Европейската комисия.

Напразни останаха и обещанията за износ на гръцки праскови за скандинавските страни. Ситуацията принуди производителите и износителите да търсят сами пазари и да продават продукцията на загуба.

Реакции в пресата

"Смут цари сред производителите", отбелязва в. "Елефтеротипия", цитиран от БТА. Вестникът цитира министерството на аграрното развитие и храните, което уточнява, че мерките за производителите на праскови били регламентирани в отделно решение на Комисията, което щяло да бъде представено на страните членки на 22 август. В. "Етнос" обаче пише, че одобрените от Еврокомисията обезщетения са на стойност 125 млн. евро и че 30 млн. евро от тях ще бъдат предоставени на гръцките фермери и по-специално на производителите на праскови и нектарини, които са най-силно засегнати от руското ембарго. В. „Та неа" допълва, че значителни количества от гръцките праскови и нектарини, които не са били допуснати да влязат в Русия заради наложеното от Москва ембарго, на връщане са били продадени на много ниски цени на други пазари и по-конкретно в Украйна, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Словакия и другаде.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161