EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК опровергава Калфин за европарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК опровергава Калфин за европарите

mail16:30 | 27.01.2012прегледи 791 коментарикоментари 0


Не отговарят на истината твърденията, че България е в дъното на класацията по усвояването на средства от Европейската комисия. Това заяви за БТА Тон ван Лироп, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. Говорителят посочи, че страната ни бележи чувствителен напредък в усвояването на средствата в последните години, особено след началото на работата на екипа на министъра по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев. Все още има неусвоен капацитет в областта на железопътните проекти, уточни Лироп.
ЕК съобщи, че вчера е подписала споразумение с България и Румъния, както и с международни финансови институции, сред които Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, и Световната банка. Документът предвижда осигуряването на допълнителна техническа помощ за националните правителства, с което местни експерти ще бъдат подпомагани в развитието на проекти по програмите на ЕС. Една от целите е намаляването на бюрокрацията в тази област и ускоряването на използването на средствата от фондовете. България и Румъния са нови в ЕС, така беше и след присъединяването към Общността на Испания и Португалия, например, коментира Лироп. По неговите думи присъединилите се наскоро към ЕС държави имат нужда от време и помощ, за да привикнат с процедурите, свързани с използването на средствата от общия бюджет.
Комисията съобщи днес, че до 2013 г. общо за ЕС остават неусвоени 82 млрд. евро за проекти по различни програми. През миналата година са били разплатени 32,9 милиарда евро по проекти в областите на кохезионната политика и структурните фондове.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg