EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК одобри кредитна линия за банките = 3,3 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК одобри кредитна линия за банките = 3,3 млрд. лв.

mail10:10 | 30.06.2014прегледи 3352 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи днес, че е одобрила искане на България за кредитна линия от 3,3 милиарда лева в помощ на банковата система, предаде Ройтерс. "Комисията реши, че държавната помощ, състояща се в предоставянето на кредитната линия, е съразмерна и пропорционална с необходимостта да се осигури достатъчно ликвидност в банковата система при особени обстоятелства", посочва комисията в съобщение. В него се казва: 

"Банковата система на България е добре капитализирана, има високи нива на ликвидност в сравнение с банките в другите страни членки. По съображения за предпазливост, България приема тази мярка за по-нататъшно увеличаване на ликвидностите и защита на финансовата й система".

Решението е взето след масово теглене на пари от изплашени вложители от две големи търговски банки в рамките на една седмица, отбелязва Ройтерс.

На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ, съобщи БГНЕС. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС.

Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

Коментари:

Проф. Емилия Миланова - бивш подуправител на БНБ, сега преподавател в УНСС, коментира банковата криза в предаването "Преди всички":

Не очаквах това да се повтори и с втора банка, но очаквах да се получи институционална подкрепа за стабилността на банковата система. Това, което направиха вчера - цялата мощ на държавата да застане зад банковата система. След краха 1996-1997-а година изцяло градяхме стабилността, изцяло създадохме една консервативна, обективна надзорна система и си заслужава да се положат усилията, за да се възстанови доверието. Доволна съм, че валутният борд ще бъде запазен.

Във фонда за гарантиране на влоговете има 2 милиарда и те могат да бъдат използвани, каза още проф. Миланова. Продавачите на страх, продавачите на истерия, те на това разчитат. Трябваше да има повече информация. Подуправителят не беше в банката, срещу него беше повдигнато обвинение. Но той не може еднолично да решава. Там работи екип. Има и външен одит на тази банка. Не е възможно да има силно субективна оценка. По отношение на имейла, възможно е да не е излязъл от БНБ, но не трябваше да се крие информацията.

Само разумът, а не емоциите трябва да ни водят. Никой няма да спечели, всички ще загубят, ако не се действа разумно.

Икономистът Георги Ганев каза пред БНР, че единственият начин да не се загубят пари е да не се теглят.

За мен не съществува никакво съмнение, че конкретно двете банки са били цел. КТБ беше цел на този, с когото се развеждаха. Разводът никак не е приятелски, след като дори и за мокри поръчки се заговори вече. Първата атака отвори вратата за несигурността, недоверието в банковата система. Кой стои зад всичко това? Версиите са много. Ако някой иска да събори валутния борд - не така може да бъде съборен валутният борд.

Журналистът Иван Бедров коментира в "Преди всички" ситуацията с българските банки и опашките от хора пред някои от тях.

Новината от тази сутрин е, че ЕК е одобрила 3,3 милиарда държавна помощ, с която българското правителство ще кредитира банковия сектор, да се осигурят пари в брой и да няма никакъв проблем. Надявам се с течение на времето - ден, два, когато хората видят, че всеки който се е наредил на опашка получава парите, които поиска от банката - съвсем нормално е нещата да се успокоят.
Ако войната между двамата герои не беше достигнала такива размери- въвличайки държавни институции - тогава сянката на недовиреието нямаше да бъде толкова плътна.
Когато хората видяха, че една олигарпхична структура може да разтресе държавата - тогава е нормално да не вярват на никого.
Когато хората вярват, че институциите работят в тяхна полза - тогава имат доверие.
Ако има заговор - той някъде е замислен, някъде е финансиран. Да се разкрие това. А не да хващат кокошкари.

Държавата още от самото начало трябваше да пресече коментарите. Неумишлено проспа този момент заради незнание и лошо управление. Това коментира пред Нова телевизия експертът по национална сигурност Николай Радулов по повод събитията в банковата ни система през последните дни.

„Службите имат изградени структури, които се занимават с банковата сигурност и те би трябвало да получат предварително информация от своите източници за това какво ще се случи”. Лошото е, че тези структури, които са призвани да прекратяват паниките, да действат превантивно и да долавят признаците на това, което ще се случи, дават лош сигнал”, на мнение е експертът.

„Досега не чух никой да каже по кои текстове прокуратурата ще образува наказателните производства. Има заловени хора, но въпросът е да се докаже дали са го направили”, коментира от своя страна адвокат Марин Марковски.

„В член от Наказателния кодекс се допуска само да се наказват лица, които действат чрез обществени организации, не лично”, обясни Марковски. Има и друг закон, който е срещу пазарната злоупотреба с финансови инструменти. Той е действащ от 2007 г. Законът гласи, че при подобна ситуация се предвиждат административни санкции - глоба от 20 до 50 000 лева и от 50 до 10 000 лева”.

„Ако в една държава законът не се прилага, тя не е цивилизована, а е джунгла”, завърши адвокат Марковски.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg