EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК одобри държавна помощ за "Български пощи"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК одобри държавна помощ за "Български пощи"

mail09:07 | 18.05.2023прегледи 831 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи, че одобрява държавна помощ от 26,5 милиона евро за дружество "Български пощи".  В съобщението се отбелязва, че дружеството поддържа 2973 пощенски станции у нас с общо 8500 служители, но е засегнато от инфлацията и увеличените разходи за своята дейност. Помощта се предвижда да бъде предоставена като заем и използвана до края на октомври, за да продължи осигуряването на услугите, сред които е и изплащането на пенсиите. България се ангажира, че след шест месеца заемът ще бъде върнат или дружеството ще представи план за преструктуриране, се пояснява в съобщението. Допълва се, че подобен план ще подлежи на оценка и одобрение от ЕК.

Одобрената от ЕК финансова подкрепа от държавата в размер на 50 млн. лева за „Български пощи“ ЕАД, ще постави дружеството на здрава финансова основа, за да може да се модернизира и дигитализира. Това коментира вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. “Благодарение на професионализма на експертите както в министерството, така и в дружеството, бе подготвена качествена документация и ЕК успя бързо да разгледа и одобри ликвидната подкрепа за оператора“, добави той.

По-рано ЕК съобщи, че е одобрила, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, българска мярка в размер на 26.5 млн. евро (50 млн. лева) за спешна подкрепа за ликвидността на „Български пощи“ ЕАД. В мотивите за решението се посочва, че дружеството е изправено пред спешна нужда от средства поради инфлацията и увеличените оперативни разходи.

Мярката има за цел да осигури ресурси за посрещане на спешните нужди от ликвидност до края на октомври и да продължи дейността си по предоставяне на пощенски услуги и изплащане на пенсии. Помощта ще бъде под формата на заем. България се ангажира, че след шест месеца заемът ще бъде изплатен, или „Български пощи“ ще представи план за преструктуриране на дружеството за осигуряване на дългосрочна жизнеспособност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg