EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК одобри данъка в/у финансовите транзакции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК одобри данъка в/у финансовите транзакции

mail15:00 | 28.09.2011прегледи 609 коментарикоментари 0


Предложеният от Европейския съюз данък върху финансовите транзакции ще бъде в размер от 0,1 на сто за облигациите и акциите и 0,01 на сто за дериватите, предаде DPA, позовавайки се на източник от ЕС. Планът за въвеждане на данъка бе представен днес от председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозу в годишната му реч "За състоянието на съюза" пред Европейския парламент. "Горд съм да обявя, че днес Европейската комисия прие предложението за облагане на финансовите транзакции", заяви председателят на ЕК Данъкът ще бъде въведен в целия ЕС от 2014 година. Въвеждането обаче трябва да бъде одобрено с единодушие, което означава, че всяка страна членка ще може да наложи вето на предложението.
"През последните три години страните членки на ЕС представиха на финансовия сектор помощи и осигуриха гаранции за 4,6 трилиона евро. Днес дойде време финансовият сектор да върне дълга си към обществото", заяви Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС, при представянето на плана пред ЕП. Въвеждането на налога ще ограничи спекулативните операции и ще попълни европейския бюджет с 55 млрд. евро годишно. Очаква се той да се налага при продажбата на акции, облигации и деривати.
Проектът за облагане на финансовите транзакции предизвика бурен дебат в ЕП. Според мнозина евродепутати подобен инструмент може да доведе до положителен резултат, само ако бъде наложен в целия свят. Барозу изрази подкрепа и за емитирането на съвместни еврооблигации, но само след като страните от еврозоната одобрят засилване на съвместната икономическа политика. През идните седмици ЕК ще представи план за емитиране на стабилизационни облигации на еврозоната, посочи той. Ръководителят на Комисията отхвърли външните съвети за разрешаване на дълговата криза, каквито напоследък често идват от САЩ. "Чувствам се засегнат, когато други части от света казват на нас, европейците, с донякъде бащински тон, какво трябва да правим", заяви той, цитиран от DPA Барозу призова европейските институции и националните правителства в "Париж, Берлин, Атина, Лисабон и Дъблин" да покажат "изблик на европейска гордост" и "изблик на достойнство". Трябва да кажат на международните партньори "благодаря за съвета, но ние сме способни, заедно, да се справим с кризата", заяви той, предизвиквайки бурни аплодисменти от залата. Барозу призова Европейската централна банка да направи всичко възможно според своите правомощия, за да подкрепи финансовата стабилност в еврозоната, допълва Reuters. След речта на Барозу евродепутатите гласуваха т. нар. шесторен пакет - пакет от шест законопроекта за бюджетна дисциплина и икономическа координация, чрез които се цели засилване на доверието в еврозоната, отбелязва DPA.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg