EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК одобри 222 млн.€ за страните на Дунав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК одобри 222 млн.€ за страните на Дунав

mail07:05 | 22.08.2015прегледи 1637 коментарикоментари 0


Насърчаване на иновациите и предприемачеството, опазване на природните и културните ресурси в региона на река Дунав, подобряване на свързаността и подпомагане на преминаването към нисковъглеродна икономика - това ще бъде в центъра на новата "програма за транснационално сътрудничество за региона на река Дунав", която бе приета днес, се посочва в съобщение на представителството на ЕК в България.
Програмата ще подкрепя транснационални проекти за сътрудничество в съответствие с приоритетите на стратегията на Европейския съюз за региона на река Дунав (EUSDR). Нейният географски акцент е идентичен с този на стратегията, т.е. покриват се региони от 9 държави - членки на ЕС (Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Германия, Румъния, Словакия и Словения), и 3 държави извън ЕС (Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора). След като бъде уредено финансирането от Европейския инструмент за съседство (ЕИС), Молдова и Украйна също ще отговарят на условията за участие в тази програма.
Европейският комисар по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: "За мен днес беше удоволствие да приема програмата. С тематичните си приоритети и подкрепата, която оказва за управлението на стратегията на ЕС за региона на река Дунав, тя е предназначена да допринесе пряко за успешното прилагане на тази стратегия. Програмата следва да помогне на участващите в нея държави да разработят проекти с осезаемо и положително въздействие, които ще им позволят да бъдат и по-нататък привлекателни места за живеене, учене, работа, туризъм и инвестиране".
За транснационални проекти в басейна на река Дунав ЕС ще инвестира над 202 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и 19,8 милиона евро от Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).
Първата покана за представяне на предложения ще бъде пусната през есента на 2015 година. Стартовата проява ще се състои на 23 и 24 септември в Будапеща.

 

Контекст
Транснационалната програма за региона на река Дунав се гради върху четири тематични приоритета:
1) Новаторски и социално отговорен Дунавски регион: насърчаване на иновациите, трансфера на знания и предприемачеството;
2) Екологосъобразен Дунавски регион: опазване и управление на природните и културните ресурси;
3) По-добри връзки и отговорност по отношение на енергетиката в Дунавския регион: развитие на устойчиви и сигурни транспортни системи, насърчаване на енергийната ефективност;
4) Добре управляван Дунавски регион: подкрепа на изпълнението на стратегията на ЕС за региона на река Дунав и подобряване на правната и политическата рамка за справяне с основните предизвикателства пред обществото, като например политиките в областта на пазара на труда, образователните системи, демографските промени и други.
За управляващ орган на транснационалната програма за региона на река Дунав бе определена Службата за национално икономическо планиране в Будапеща. Дейностите на партньорите по проекта ще бъдат съфинансирани с до 84 процента.
ЕФРР има за цел да засили икономическото и социалното сближаване в Европейския съюз чрез намаляване на дисбалансите между регионите му. В периода 2014-2020 година фондът ще инвестира над 199 милиарда евро в регионите на Европа.
ИПП предоставя финансова и техническа помощ в подкрепа на реформите в присъединяващите се държави. Със средствата от инструмента се изгражда капацитетът на тези държави, което постепенно води до положителни промени в региона. За периода 2014-2020 година ИПП разполага с бюджет от около 11,7 милиарда евро.
 Снимка: Община Видин


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg