EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: общи правила за конфискация на имущество

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: общи правила за конфискация на имущество

mail09:50 | 13.03.2012прегледи 816 коментарикоментари 0


Еврокомисията предложи общи правила за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, които да важат за всички 27 държави. Това става в момент, когато българският парламент обсъжда приемането на подобен закон на второ четене.
Конфискацията на пари от престъпна дейност в Европа не е ефективна и във време на криза не се събират достатъчно средства, които да влязат в легалната икономика, смята Сесилия Малмстрьом, комисар по вътрешните работи. Затова тя иска отнемането в полза на държавата да се регулира на европейско ниво, докато сега практиката е различна във всяка от 27-те държави.
Всяка година милиарди евро, придобити от организирана престъпност или от мафията, остават в ръцете на бандитите. Законовите правила ще улеснят националните власти при конфискуването на активи, дори ако са били прехвърлени на трети страни, за да се гарантира, че няма убежища за организираната престъпност, посочи Малмстрьом.
Предлагат се по-ефикасни правила за конфискуване на активи, които не са пряко свързани с конкретно престъпление, но които очевидно са в резултат от подобни престъпни действия на осъденото лице, така наречената "разширена конфискация"; да се позволи също конфискуването на активи, при които не е възможно налагането на присъда, тъй като заподозреният е починал, хронично болен или избягал; прокурорите да могат временно да обезпечават активи, за които е налице риск да изчезнат.
Тепърва предстои правни експерти да се произнесат дали тези идеи са съвместими със сега обсъждания на второ четене закон за конфискация в България, който се готви именно по препоръка на Брюксел.източник:БНР

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg