EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК обсъжда съюз между ЕС и Африка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК обсъжда съюз между ЕС и Африка

mail17:00 | 30.05.2011прегледи 789 коментарикоментари 0


Представители на Европейската комисия и на Африканския съюз ще се срещнат в следващите два дни в Брюксел, за да разговарят за подготовката на съвместната програма на стратегическото партньорство между Африка и ЕС. Това съобщи комисията. Дълбоките демократични промени, които се извършват в момента в Северна Африка, заслужават всеотдайната подкрепа на всички международни фактори, като целта е да укрепне политическото и икономическо управление в целия африкански континент, се посочва в съобщението. В момент, в който светът излиза от икономическата криза, общото предизвикателство от решаващо значение, както за Африка, така и за Европа, е да се даде начален тласък на икономическия растеж и вниманието да се насочи към социално приобщаващото и устойчиво развитие на Африка, добавя ЕК.
Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че окуражаващите исторически промени на африканския континент дават огромни възможности за разширяване на отношенията между нашите страни. Нашите две комисии ще продължат да играят ролята на двигатели на амбициозното Съвместно партньорство между ЕС и Африка, добавя той, цитиран в съобщението. ЕС е най-големият търговски партньор на африканския континент, като през 2009 г. общо 36 на сто от целия внос в Африка е идвал от Европа. Европейските институции са вторият по големина донор в света за Африка. За периода 2007-2013 г. по различни финансови инструменти Европейската комисия е осигурила 24,4 милиарда евро в подкрепа на Съвместната стратегия Африка-ЕС и нейните тематични партньорства, допълва комисията. Предстоящите срещи целят да увеличат политическото и техническо сътрудничество между двете институции, да дадат съдействат за ускорение на изпълнението на Съвместната стратегия
Африка-ЕС и да очертаят елементи на бъдещата политическа програма.
През декември 2007 г. в Лисабон 18 правителствени и държавни ръководители от Африка и Европа приеха Съвместната стратегия Африка-ЕС. Документът предвижда партньорства в областта на мира и сигурността, демократичното управление и човешките права, търговията, регионалната интеграция и инфраструктурата; енергетиката, промените в климата, миграцията, мобилността и трудовата заетост, науката, информационното общество и Космоса.
 


Тагове: ЕК, ЕС, Африка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158