EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК ни “притиска” за енергийна директива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК ни “притиска” за енергийна директива

mail14:00 | 27.02.2012прегледи 442 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи днес, че е изпратила 15 мотивирани становища на България, Кипър, Испания, Люксембург, Холандия, Румъния, Словакия и Естония, за да ги прикани настоятелно да спазят правното си задължение за прилагането в националните им законодателства на директивите за електроенергията и природния газ от третия енергиен пакет.
Посочените държави имат срок от два месеца, за да предприемат мерки, а ако не спазят задължението си, ЕК може да заведе иск срещу тях пред Съда на Европейския съюз. Всички в ЕС трябваше да въведат директивата до 3 март 2011г., се отбелязва в съобщението.
Отварянето на енергийните пазари е от съществена важност за конкурентоспособността на икономиката на ЕС, пише в мотивите си комисията. Ефективният, взаимосвързан и прозрачен вътрешен енергиен пазар в Европа ще предложи и на потребителите избор между различни дружества, доставящи природен газ и електроенергия, и ще направи пазара достъпен за всички доставчици, се допълва в съобщението.
В посочената група страни Естония не е внесла информация по отношение на директивата за природния газ, а останалите не са информирали комисията за никакви мерки за прилагане на двете директиви.
През февруари 2011 г. държавните и правителствени ръководители на ЕС обявиха нуждата от завършване на вътрешния енергиен пазар до 2014 г., отбелязва ЕК. Своевременното и пълно прилагане на европейското законодателство за единния пазар на природен газ и електроенергия в националните нормативни уредби е от съществена важност за постигането на тази цел, се посочва в съобщението. Комисията добавя, че третият енергиен пакет съдържа важни разпоредби за правилното функциониране на енергийните пазари, включително нови правила за отделянето на мрежите, за укрепване независимостта и правомощията на националните регулаторни органи, и правила за подобряване на дейността на пазарите на дребно в интерес на потребителите. Настоящата процедура за нарушения на правото на ЕС се занимава със случаи на неуведомяване за прилагането на третия енергиен пакет. Същевременно комисията анализира мерките, заявени от държавите членки, които са в приложение на директивите само частично, и в следващите няколко месеца ще реши какви стъпки трябва да се предприемат.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048