EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК ни критикува за общия енергиен пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК ни критикува за общия енергиен пазар

mail15:09 | 25.06.2010прегледи 683 коментарикоментари 0


Европейската комисия има редица забележки срещу България по отношение прилагането на европейското законодателство за общ енергиен пазар. В тази връзка комисията изпрати на страната ни "обосновано мнение" или задейства втората фаза от една наказателна процедура срещу страна членка на Европейския съюз.
Някои от установените от Европейската комисия нарушения, заради които бе започната наказателна процедура по темата през юни 2009 г., бяха поправени по подходящ начин. Въпреки това бе решено наказателната процедура да продължи заради неспазване на Регулациите по електричеството и газа, заяви говорител на комисията.
Говорителят обясни, че основните притеснения на Европейската комисия, свързани с неспазването на Регулацията по електричеството са следните: клаузите за мрежовите такси не отговарят на изискванията в нея; информацията за капацитета на взаимните свързвания е все още недостатъчна; управлението при претовареност (на мрежите) не се извършва по начин, изискван от регулацията.
Що се отнася да Регулацията по газа, там основните притеснения са следните: няма капацитет за обратна газова връзка по всички места за взаимно свързване; газовият трансмисионен оператор не спазва изцяло изискванията за прозрачност в регулацията, балансирането на правила и такси не са в крак с изискванията й, газовият трансмисионен оператор не предлага твърди и постоянни услуги, достъпни за трети страни.
Това са основните проблеми, по които страната ни трябва да уведоми Европейската комисия какво е направено за преодоляването им. Срокът е два месеца. Ако няма уведомление, или то се приеме  за неудовлетворително, Европейската комисия може да започне съдебно дело срещу България в Съда на Европейските общности (СЕО) в Люксембург.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg