EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК недоволна от Берлускони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК недоволна от Берлускони

mail16:50 | 24.10.2011прегледи 691 коментарикоментари 0


Европейската комисия призовава италианския премиер Силвио Берлускони да изпълни ангажиментите си за пенсионната реформа, поети вчера, и да приеме нови мерки за заетостта, както и реформа на съдебната система, за да засили доверието на своите партньори, предаде AFP. "Партньорите на Италия се нуждаят от яснота по всички мерки. Важно е те да бъдат убедени", подчерта Амадеу Алтафаж, говорител на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. За да приеме нови мерки за оздравяване на бюджетното състояние на страната и за насърчаване на растежа италианското правителство има три дни - до срещата на върха в сряда.
За днес Берлускони е насрочил извънредно заседание на министерския съвет и планира да бъдат приети мерки за пенсиите, намеквайки, че е възможно да бъде повишена пенсионната възраст на 67 години. За целта обаче ще трябва да убеди Северната лига, без която той няма мнозинство в парламента, а през последните
дни тя се изказа против всякаква намеса в тази сфера. Освен пенсионната реформа, Берлускони трябва да ускори продажбата на държавни активи, за да намали директно колосалния дълг на страната на стойност 1,9 трилиона евро (около 120 % от БВП). Разговорите на Силвио Берлускони миналия уикенд са били среща на приятели, заяви днес говорителят на германското правителство, цитиран от DPA, по повод обсъждането на усилията на италианското правителство да намали държавния дълг вчера с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. Говорителят обаче посочи, че разговорите са били от поверителен характер.
Италианският министър на външните работи Франко Фратини разкритикува днес "подигравателното" отношение на Саркози към Рим в Брюксел, предаде AFP. "Жестовете и израженията, осмиващи нашата страна, са неуместни", изтъкна Фратини по повод подсмихванията на френския президент по адрес на Италия. Според него "явно президентът Саркози има силни аспирации за френско участие в ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) и може би желал (Лоренцо) Бини-Смаги да бъде лишен от правомощия". Вчера на обща пресконференция Саркози и Меркел реагираха с развеселени съучастнически усмивки на въпрос дали Берлускони ги е успокоил за способността на Италия да изпълни ангажимента си за намаляване на дефицита, отбелязва AFP. Ироничните усмивки на Саркози и Меркел бяха днес по първите страници на италианските вестници.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg