EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК: Не е проблем, че България няма комисар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Не е проблем, че България няма комисар

mail06:50 | 07.01.2017прегледи 1819 коментарикоментари 0


Брюксел, 6 януари /кор. на БТА Николай Желязков/
Липсата на български еврокомисар не е проблем. Лисабонският договор установява възможността Европейската комисия да работи законно и с по-малко от 28 еврокомисари. Това заяви на пресконференция в отговор на въпроси говорител на комисията по повод оставката на Кристалина Георгиева и очакваната нова номинация от София.
Установената система осигурява приемственост в стратегиите и политиките в подобни ситуации, когато се изисква време за постигането на съгласие по номинацията за нов комисар, поясни говорителят. Преди няколко месеца имахме подобна ситуация след оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил. Мисля, че и сега можем да продължим безпроблемно напред, докато следващият български еврокомисар бъде първо предложен от българските власти, а след това утвърден от председателя на ЕК и назначен от Европейския парламент и Съвета на ЕС, добави той.
Попитан за съдбата на служителите, осигурявали дейността на Георгиева, говорителят посочи, че кабинетите на еврокомисарите не могат да съществуват, когато няма еврокомисар, защото те са негов придатък. Кабинетът на Георгиева бе разпуснат. Онези членове на екипа й, които са служители на ЕК, се завърнаха в дирекциите, откъдето бяха дошли. Останалите, назначени на временен договор, ще напуснат след изтичане на срока за предизвестие, поясни говорителят. Той допълни, че не се предвиждат промени в кабинета на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, предложен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за приемник на отговорностите на Георгиева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg