EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК не е заверила проект за 3 млн. лв. на община Гърмен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК не е заверила проект за 3 млн. лв. на община Гърмен

mail17:54 | 05.01.2010прегледи 879 коментарикоментари 0


Одиторите на ЕК са отказали да заверят изплатения през 2008 г. разход от 3 млн. лв. по проект на община Гърмен заради констатирани нарушения. Това е станало при сертификация на сметките на агенцията САПАРД за 2008 г., която се извършва от Агенцията за одит на средствата от Европейския съюз /ОСЕС/ и без която Държавният фонд "Земеделие" /ДФЗ/ не може да поиска парите си за възстановяване от Еврокомисията. Това съобщиха от пресцентъра на ДФЗ по повод на изявление на кмета на община Гърмен Ахмед Башев в интервю за "Дарик радио" - Благоевград.

В изявлението си Башев твърди, че агенцията САПАРД предприема процедура по запориране на финансовите сметки на общинската администрация в Гърмен.
От фонд "Земеделие" припомнят, че при същата сертификация след констатирани нарушения от Европейската комисия на процедурите по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, осъществявани от общините с проекти по САПАРД, беше спряно изцяло финансирането по общинските мерки на програмата. След като новото ръководство на фонда акредитира нова процедура за процентно санкциониране на нарушенията по ЗОП по общинските проекти по САПАРД, лошият дълг на община Гърмен, вписан в книгата на длъжниците на 21 май 2009 г., ще бъде намален, като в процент санкцията на общината ще бъде в размер на 25 на сто - или 750 хил. лв. Констатираните нарушения, заради които община Гърмен ще бъде санкционирана с 25%, са две, като и двете са на разпоредби от ЗОП.
 
В съобщението на фонд "Земеделие" се посочва, че условие за възстановяване на плащанията по общинските мерки по САПАРД на 14 септември 2009 г. е била задължителна проверка на всички общински проекти за законосъобразност на извършените процедури по ЗОП./БТА/


Тагове: Гърмен, проект, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg