EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК не дава пари за "Хемус", докато не се построи "Струма"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК не дава пари за "Хемус", докато не се построи "Струма"

mail18:05 | 19.05.2016прегледи 1125 коментарикоментари 0


ЕК няма да финансира строителството на магистрала "Хемус", докато България не завърши магистрала "Струма". Това заяви за в. "Сега" Якуб Адамович, говорител на ЕК по въпросите на регионалната политика и транспорта, в отговор на въпрос за възможностите за финансиране на българските магистрали.

Кога ще бъде окончателно завършена "Струма" и колко ще струва обаче, все още не се знае. Няма и становище на ЕК дали в Кресненското дефиле, през което минава трасето, да се строи един дълъг тунел или няколко по-къси. Причината е, че българските власти не са внесли официално документите и не са защитили искането си. Не е готова и задължителната екологична оценка.

Това поставя под съмнение обещанията за ускорено изграждане на "Хемус". През февруари по настояване на премиера Бойко Борисов беше прекратен търгът за част от продължението на северната магистрала. Мотивът на Борисов беше, че проектът е оскъпен и че зад спечелилите обществената поръчка фирми "витаят" съмнения. Официално отговорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщи, че обявената поръчка се прекратява поради липса на финансиране, но според някои твърдения това е станало по настояване на Брюксел.

От ЕК припомниха, че за периода 2014-2020 г. от европейските структурни фондове за България са предвидени 737 млн. евро за пътни проекти. От тях 572 млн. евро са по програма "Транспорт" и 165 млн. евро - по "Региони в растеж". "Не се предвиждат средства за строежа на магистрала "Хемус" в този програмен период по програма "Транспорт", се казва изрично в отговора на Адамович. Той напомни, че приоритетът "Струма" е бил договорен с българските власти като част от европейската транспортна мрежа, която е от "стратегическо значение" за Европейския съюз. Все пак Европейската комисия може да обмисли финансиране на други проекти, само ако "Струма" бъде завършена и ако са останали свободни средства в този програмен период.

Тази теза потвърдиха в България и представители на главна дирекция "Регионална и урбанистична политика" в ЕК. Според тях няма логика България да тръгва към нови големи инфраструктурни проекти, без да е изградила други, вече започнати.

Още след прекратяването на търга за "Хемус" управляващите обявиха, че не се отказват от довършването на магистралата и планират изграждането й с бюджетни средства. Във връзка с медийни публикации преди седмица МРРБ отново декларира, че "са предприети редица стъпки за строителство на обекта". Засега не е ясно какви конкретно са те, освен че върви препроектирането за по-евтино строителство и през лятото предстои обявяване на нов търг за строежа на 10 км след Ябланица. Не е ясно и колко пари ще отдели държавата, защото досега правителството не е гласувало средства за това.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg