EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК натрапва новите ГМО, които остават скрити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК натрапва новите ГМО, които остават скрити

mail20:35 | 07.12.2023прегледи 782 коментарикоментари 0


На 11 декември министрите на земеделието на ЕС ще се опитат да постигнат общо съгласие по предложението на Европейската комисия за освобождаване от контрол и извън оценките на риска на новото поколение генетично модифицирани организми (нови ГМО, наричани още нови геномни техники).

По време на испанското председателство на Съвета министрите до голяма степен подкрепиха подхода на Комисията за дерегулиране. Въпреки това по време на подготвителната среща на посланиците (Корепер I) на 6 декември не беше постигнато необходимото мнозинство, за да се даде зелена светлина на компромисния текст [1].

Съветът по земеделие възнамерява да позволи по-голямата част от новите ГМО (т.нар. категория 1) да бъдат внасяни, продавани и отглеждани без каквито и да било проверки за безопасност, отговорност, етикетиране или мониторинг [2].

За останалите нови ГМО (категория 2) ще се прилагат частично действащите правила за ГМО. Коалиция „За да остане природа в България“, независимите учени и фермерски организации са изключително обезпокоени от въздействието, което предложението ще има върху околната среда, хранителния сектор, земеделските производители и потребителите.

Хората, здравето на животните и околната среда, изложени на въздействието на нетествани организми

Ако Съветът постигне съгласие по настоящата версия на предложението, няма да са необходими проверки за безопасност и мониторинг за пускането на пазара на по-голямата част от новите ГМО (вж. член 5, параграф 1 от компромисния текст).

Това означава, че потенциалните вреди, причинени от освобождаването на нетествани организми в европейските полета, вероятно ще останат неразкрити, а хората, животните и природата ще трябва да се изправят пред рисковете от това излагане [3].

Дори и да бъде открита вреда, тъй като предложението отменя изискванията за мониторинг на предприятията за повечето от новите ГМО, те ще продължават да бъдат отглеждани и продавани само въз основа на това, че вече са получили зелена светлина за навлизане на пазара.

Липса на отговорност за предприятията и земеделските производители

Ако Съветът приеме настоящия вариант на предложението, това ще позволи на дружествата и земеделските стопани да разработват и използват нови ГМО, без да се предвиждат каквито и да било схеми за отговорност (компромисният текст не включва никакви разпоредби относно схемите за отговорност).

Това означава, че агрохимически гиганти като Bayer, Corteva и BASF биха могли да продават неизпитани продукти, без да носят отговорност при настъпване на вреди. Това е крайно дерегулиране и може да се разглежда като рискован прецедент за безопасността на храните и околната среда.

Новите ГМО остават скрити за хранителния сектор и потребителите

Ако Съветът одобри настоящия вариант на предложението, само купувачите на семена ще бъдат информирани за наличието на нови ГМО (вж. общите изключения от правилата за ГМО, чл. 5, ал. 1, информация за семената, чл. 10 - за категория 1).

Австрия, Хърватия, Унгария и Полша са единствените държави, които подкрепиха етикетирането по цялата хранителна верига по време на работната група по селско стопанство, която се проведе в края на ноември 2023 г. Освен това добре установената система за проследяване, която понастоящем съществува за ГМО, е премахната от предложението (вж. член 5, параграф 1).

Това означава, че органите не биха могли да проверят къде по веригата е извършено редактирането на гени. Това означава също така, че правото на потребителите, на земеделските производители и на хранителния сектор да знаят дали храните и фуражите, които купуват, съдържат нови ГМО, ще бъде премахнато.

По-големият корпоративен контрол и патентите възпрепятстват развитието на устойчиви на климата култури

При изготвянето на предложението си Комисията на ЕС не е оценила последиците от това как патентованите нови ГМО могат да повлияят на сектора на земеделието и развъждането. В компромисния текст на Съвета се посочва само необходимостта от проучване на въздействието до края на 2026 г.

Това означава, че растенията, разработени с нови геномни техники, междувременно ще бъдат обхванати от патенти, което ще ограничи правото на земеделските стопани на семена и ще ги изложи на съдебни искове за нарушаване на патенти.

Патентите върху семена възпрепятстват иновациите в селекцията на растенията и ограничават достъпа до генетичен растителен материал, който е спешно необходим за разработването на устойчиви на климата култури. Шепата големи корпорации, които настояват усилено за дерегулация на новите ГМО, са същите, които вече са успели да си осигурят до 70 % от пазара на семена и да контролират достъпа до семена чрез патентни претенции за нови ГМО. В световен мащаб Corteva е подала заявки за около 1430 патента за нови ГМО, а Bayer/Monsanto - за 119 [4].

Светла Николова от Коалиция „За да остане природа в България“, казва: За първи от приемането на закона за ГМО през 2005 година българско правителство застава открито срещу 90% от хората в страната. Те повтарят фалшивите обещания на индустрията, вместо да се изправят пред истината: няма нови ГМО, които да са готови за пускане на пазара, за да се постигне намаляване на пестицидите или устойчивост на климата земеделие.

Как обикновените французи виждат новите ГМО – един сатиричен филм [5].

Потребителите в цяла Европа се обявиха против дерегулацията. Наистина ли ЕС ще позволи празните обещания и алчността да бъдат в основата на законотворчеството на ЕС, а не на заложените права?

Ние призоваваме министъра на земеделието на България да се застъпи за правото на потребителите и фермерите на прозрачност и информация, за основна защита на природата и да отхвърлят испанските компромиси в проекта за регламент за нови ГМО.

На 11 декември Комисията по земеделие на Европейския парламент ще гласува предложението, последвано от гласуване в Комисията по околна среда на 11 януари 2024 г.

ПРОТЕСТ: Без (новите) ГМО! От 12 ч на 10.12.2023 пред Министерски съвет

Източници:

[1] Според предварителни данни: Страните, които вероятно няма да подкрепят текста на испанското председателство: Австрия, Кипър, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия; Германия все още обсъжда позицията си; България, Дания, Естония, Италия, Литва, Латвия, Люксембург, Португалия, Холандия, Финландия, Франция, Швеция вероятно ще подкрепят текста

[2] Bohle, F.; Schneider, R.; Mundorf, J.; Zühl, L.; Simon, S.; Engelhard, M. Where Does the EU-Path on NGTs Lead Us?. Preprints 2023, 2023111897. 

[3] Мнението на учени:

https://rumble.com/v3vxtdv-235044355.html интервю с проф. М. Антониу, с български субтитри

https://newgmo.org/2023/11/19/open-letter-serious-concerns-about-the-eu-commiss https://www.testbiotech.org/en/news/new-genetic-engineering-scientists-oppose-eu-commission-proposal ion-proposal-on-new-genomic-techniques/

[4] Friends of the Earth Europe's briefing: Exposed - How biotech giants use patents and new GMOs to control the future of food

[5] https://rumble.com/v3zk2d2--ngts.html Новите/стари ГМО - френски филм с български субтритри

В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята”, Инициативата „Зелени Закони“, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България.

Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org

Прессъобщението е подкрепено и от:

Ивелин Желязков, Директор на Научно-изследователския и технологичен център по земеделие Плантис, член на КК по ГМО към МОСВ

Проф. дсн Пенко Спецов

Доц. д-р Надя Даскалова

Доц. д-р Веселин Дочев, селекционер

Доц. д-р Василина Манева, агроном

проф. д-р Дарина Вълчева

Доц. д-р Маргарит Илиев

доц. д-р Дарина Димова

Доц. д-р Дина Атанасова

Доц. д-р Тодорка Савова

Доц. д-р Милка Донева

д-р Маргарита Гочева

д-р Тошка Попова

докторант Цветелина Добрева

докторант Веселина Добрева

гл. ас. д-р Милен Чанев - БАН

Фондация Биоселена

Асоциация Биопродукти

Асоциация на българските села

Обединен пчеларски съюз

Национален съюз на градинарите в България

Асоциация на овощарите в България

Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция 

Национална био асоциация 

Добруджански овощарски съюз

Българска Асоциация на малинопроизводителите 

Българско сдружение за биодинамично земеделие

АлтерАгро


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg