EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК насърчава „зелените финанси”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК насърчава „зелените финанси”

mail16:10 | 06.02.2018прегледи 10322 коментарикоментари 0


Европейската комисия планира да представи през първата половина на март "мащабен план за действие" за ускоряване развитието на зелените финанси на континента, предаде Франс прес.

Той ще се основава на доклад от стотина страници, публикуван днес, съставен от двайсет експерти начело с Кристиан Тиман, специален съветник на президента на френския застраховател АКСА (AXA). 

Целта е да се очертаят нови правила за европейските финанси, позволяващи на ЕС да оглави прилагането на парижкото споразумение за климата от 2015 година, целящо да се овладее глобалното затопляне.

Комисията възнамерява след това да направи законодателни предложения.

"Трябва да насърчаваме зелените финанси по цялата инвестиционна верига и да променим мисленето на онези, които управляват нашите пари", беше обещал заместник-председателят на комисията Валдис Домбровскис на среща на върха в Париж през декември, посветена на финансирането на борбата с глобалното затопляне.

Сред препоръките на експертите е да се изготви ясно определение какво значи "зелено" и какво не е. "Ако Европа иска да мобилизира капитали за устойчивото развитие, тя се нуждае от технически солидна класификационна система", изтъкват те.

Групата предлага също така да се изясни отражението върху климата на листваните в големите борсови индекси предприятия, а именно - до каква степен те действат за овладяване на покачването на температурата под критичния праг от 2рС.

Целта е да се ангажират управителите на фондове и притежатели на спестовни сметки да отдават предимство на инвестиции в предприятия с по-малко отражение върху климата. Например парите да не отиват в предприятия за добив и употреба на въглища, а в компании, специализирани във възобновяемите енергии.

В доклада си експертите препоръчват също така задължението да се иска мнението на всички индивидуални клиенти, търсещи спестовен продукт, за предпочитанията им в сферата на устойчивото развитие. /БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955