EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК настоява за равностойно заплащане при жените и мъжете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК настоява за равностойно заплащане при жените и мъжете

mail17:01 | 05.03.2010прегледи 645 коментарикоментари 0


Новата Европейска комисия днес обеща да се бори срещу разликата във възнаграждението от 18 процента, която съществува между мъжете и жените в ЕС, най-вече като изостри чувствителността на работодателите към този проблем, но и чрез по-големи санкции, предаде Франс прес.
"Намирам за много обезпокоителен факта, че разликата в заплащането между мъжете и жените почти не е намаляла през последните петнайсет години, а в някои страни дори се е увеличила", заяви еврокомисарят за правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.
"В тези кризисни времена цената на неравенството в заплащането при мъжете и жените е неприемлива за Европа", допълни Рединг.
Тя очаква "да намали осезаемо" това неравенство по време на своя 5-годишен мандат, разчитайки на подкрепата на държавите.
Средната разлика в брутната почасова заплата на жените и мъжете във всички сектори от икономиката на ЕС е 18 процента.
Показателят обаче варира силно в отделните държави и сектори.
Сред големите държави разликата е 4,9 процента в Италия, 17,7 процента в Испания, 19,2 процента във Франция, 21,4 процента във Великобритания и 23,2 процента в Германия.
Най-лошият ученик е Естония с разлика от 30,3 процента, докато в Белгия, Словения, Румъния, Полша, Португалия и Малта се наблюдава значително по-малка разлика - 10 процента, отбелязва АФП.
В България средното заплащане на жените е с 15% по-ниско от това на мъжете, като в здравеопазването, социалните дейности и финансовото посредничество разликата достига до 35%.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4233