EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК наложи глоби за 2.2 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК наложи глоби за 2.2 млрд. евро

mail19:15 | 19.08.2009прегледи 568 коментарикоментари 0


През 2008 Европейската комисия е наложила глоби  за  2 милиарда 272 милиона евро на 34 компании за действия, нарушаващи  правилата за конкуренцията в Европейския , а най-високата глоба за картелно поведение е 1,383 милиарда евро. Това се отбелязва в годишния доклад  на Европейската комисия за политиката й в областта на конкуренцията, който бе публикуван днес.
В документа се прави преглед на усилията на комисията за реформиране на политиката на конкуренция с цел вземане на по-бързи и ефикасни решения, за използване на правилата на конкуренцията в интерес на европейските потребители, за полезността от контрол върху компании и предприятия, които се опитват да се възползват от монополно пазарно положение във вреда на потребителите.
Във връзка с предоставянето в страните от Европейския съюз на държавни помощи, което трябва да става при спазване на стриктни правила, в доклада се посочва, че от 10,3 млрд. евро неправомерно отпуснати помощи след 2000 г., до края на 2008 г. са възстановени около 9,3 млрд. евро или  90,7 на сто от цялата сума, както и  2,5 млрд. евро наказателни лихви.
Сред посочените примери в доклада са решението от март миналата година, според което гръцката държава е поддържала правни разпоредби, гарантиращи на държавното предприятие Public Power Corporation достъп до почти всички използваеми лигнитни мини в Гърция.
Добиването на електроенергия от лигнитни въглища е най-евтиният начин на електропроизводство в Гърция, поради което това положение създава неравни възможности за пазарните оператори и позволява на компанията да поддържа господстващо положение на електроенергийния пазар на едро. Ето защо от Гърция
бе поискано да представи предложения  как ще гарантира, че конкурентите получават достатъчен достъп до лигнитните мини, се отбелязва в доклада.
В областта на индустриалното преструктуриране пък Европейската комисия прие решение, изискващо Румъния да възстанови 27 млн. евро, определени като незаконна помощ, около приватизацията на дружеството Automobile Craiova, което бе продадено при условия, гарантиращи определено равнище на производство и заетост, като в замяна бе договорена по-ниска продажна цена, се посочва в доклада.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 948