EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК: Лекарствата стават по-достъпни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК: Лекарствата стават по-достъпни

mail15:50 | 01.03.2012прегледи 371 коментарикоментари 0


Лекарствата трябва да стигат по-бързо до пазара. С тази цел Европейската комисия днес предложи да рационализира и съкрати процедурите за вземане на решения на национално равнище относно ценообразуването и възстановяването на разходите за лекарства. В бъдеще такива решения следва да се вземат по правило в рамките на 120 дни за иновативни лекарства, а за генерични лекарствени продукти - само 30 дни вместо за 180 дни, каквато е практиката в момента, информира БТА.

Еврокомисията предлага също така строги мерки за правоприлагане, в случай че решенията не се вземат в определените срокове, тъй като тези срокове често не се спазват от държавите членки. Новата директива е важно средство за опростяване на процедурите, като тя отменя и заменя отдавна приетата директива от 1989 година, която вече не отразява нарасналата сложност на процедурите за ценообразуване и възстановяване на разходите, прилагани в държавите членки.

При представянето на предложението заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, който отговаря за промишлеността и предприемачеството, подчерта: "Необходимо е по-бързо да се вземат решенията, свързани с ценообразуването и възстановяването на разходите, за да поддържаме динамичен пазар на фармацевтични продукти и да предложим на гражданите по- добър достъп до фармацевтични продукти. Нашето предложение ще доведе до значителни икономии за бюджетите, заделени за обществено здравеопазване, например като се позволи по-бързо пускане на пазара на генеричните продукти. То също така създава по-предсказуема среда и гарантира повече прозрачност за фармацевтичните компании, като по този начин подобрява тяхната конкурентоспособност."
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190