EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК иска от днес достъп до гарантираните влогове на КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК иска от днес достъп до гарантираните влогове на КТБ

mail08:46 | 21.10.2014прегледи 712 коментарикоментари 0


Европейският банков орган призова България от вторник, 21 октомври, да даде на вложителите в КТБ достъп до гарантираните влогове, като заяви, че наложените досега ограничения са в разрез с европейските закони.
Миналия месец Европейският банков орган (EBA) започна разследване срещу БНБ и фонда за гарантиране на влоговете, за да разбере дали са нарушили европейското законодателство, според което влоговете до 100 хиляди евро трябва да бъдат гарантирани не по-късно от 25 работни дни след първия ден, в който вложителите не са имали достъп до своите пари.
В понеделник Европейският банков орган формулира препоръки към България. Регулаторът иска от БНБ да се увери, че до вторник вложителите на КТБ и на нейната дъщерна фирма „Търговска банка Виктория” ще получат достъп до защитените по европейските закони влогове.
Регулаторът заяви, че БНБ трябва да премахне всички ограничения пред достъпа до депозитите, които произтичат от временното управление на банката, или да задейства механизма за изплащане на средствата, защитени от фонда за гарантиране на влоговете.
Ако БНБ не успее да приложи необходимите мерки, тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати средствата на вложителите.

източник:агенция Фокус


Тагове: КТБ, ЕК, влогове
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014