EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

ЕК и Русия обсъждат газопроводи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК и Русия обсъждат газопроводи

mail14:42 | 14.09.2015прегледи 1306 коментарикоментари 0


Русия и ЕК обсъждаха във Виена транзита на газ през Украйна за зимния период, както и проектите "Северен поток-2" и "Турски поток", съобщи руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС. Цената на газа за Украйна ще бъде обсъдена само предвид евентуална отстъпка, тъй като самата цена е строго определена по договор, подчерта министърът. Отстъпката, която Москва предостави на Украйна през юни, изтича на 30 септември. Сред важните теми на срещата във Виена е и възобновяването на енергийния диалог с ЕС.

"Транзитът на газ в определени обеми през Украйна ще продължи и след 2019 г." заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер след срещата във Виена. "Никога не сме говорили автоматично да прекъснем обема на транзита през територията на Украйна, още повече, че има такива страни като Молдова, за където газът ще се транспортира през територията на Украйна, което означава , че определен обем ще се транспортира през Украйна и след 2019 година", заяви Милер,
Преди дни украинският премиер Арсений Яценюк разкритикува споразумението между руската газова компания „Газпром“ и редица западни партньори за строежа на газопровода „Северен поток 2“, който според него е „антиукраински и антиевропейски“, съобщава AFP.
„Когато първият „Северен поток“ бе построен, той не донесе на ЕС по-голяма енергийна независимост“, подчерта той след среща със словашкия си колега Роберт Фицо.
„Строежът на „Северен поток 2“ е в ущърб на сигурността на газовите доставки за страните от югоизточната част на ЕС. Това е монополизиране на пътищата за доставки на газ към ЕС“, посочи украинският премиер.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1163